Υγεία: Ο τρόπος που κοιμάστε αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών
Τα ευρήματα είναι σαφή: Οι κακές συνήθειες ύπνου μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας. Όμως όλες οι συνήθειες δεν είναι ίδιες και ορισμένες έχουν ισχυρότερη σύνδεση με χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Για να κατανοήσουμε τις διαφορετικές επιπτώσεις, σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychosomatic Medicine, οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερα διαφορετικά πρότυπα ύπνου και τους σχετικούς κινδύνους τους.
Όπως αναφέρουν, όσοι κοιμούνται την ημέρα και τα άτομα που αντιμετωπίζουν αϋπνία έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια πάθηση σε σύγκριση με άτομα με διαφορετικές συνήθειες ύπνου.
Σε ποια κατηγορία ύπνου ανήκετε εσείς;
Για να κατανοήσουν καλύτερα τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους κοιμόμαστε και τον αντίκτυπο του ύπνου στην υγεία μακροπρόθεσμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περίπου 3.700 ενήλικες που είχαν εγγραφεί στη μελέτη «Midlife στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα (τα οποία ανέφεραν οι συμμετέχοντες) σε δύο χρονικά σημεία με διαφορά 10 ετών σχετικά με τις συνήθειες ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της κανονικότητας και της διάρκειας του ύπνου, της αντιληπτής ικανοποίησης από τον ύπνο, της εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και του αριθμού και του τύπου των χρόνιων παθήσεων.
Δυσκοιλιότητα: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά
Η ανάλυση αποκάλυψε τέσσερα διαφορετικές κατηγορίες ύπνου:
- Ποιοτικός ύπνος: Σε αυτήν την κατηγορία, όπως φαίνεται και από το όνομα, τα άτομα κοιμόντουσαν αρκετά και ανέφεραν ικανοποίηση και εγρήγορση κατά την διάρκεια της ημέρας.
- Περισσότερος ύπνος το Σαββατοκύριακο: Αυτή η ομάδα είχε ακανόνιστο ύπνο. Συνήθως, δεν ξεκουράζονταν αρκετά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες τα Σαββατοκύριακα ή τις μη εργάσιμες ημέρες.
- Αϋπνία: Σε αυτήν την κατηγορία τα άτομα αντιμετώπιζαν συμπτώματα όπως σύντομη διάρκεια ύπνου και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ ανέφεραν ότι χρειάζονταν πολύ χρόνο για να αποκοιμηθούν.
- Ύπνος μέσα στην μέρα: Αυτά τα άτομα είχαν κυρίως καλό ύπνο, αλλά έπαιρναν συχνούς υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ποιες είναι πιο επικίνδυνες για την υγεία;
Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες σχετικά με τα πρότυπα ύπνου των συμμετεχόντων μαζί με στοιχεία σχετικά με την ηλικία, την κατάσταση απασχόλησης, την εκπαίδευση και την υγεία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, αναφέρουν ότι:
- Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν συμπτώματα αϋπνίας ή συνήθιζαν να κοιμούνται για λίγο και κατά την διάρκεια της ημέρας, τα οποία θεωρούνται και τα δύο ως μη βέλτιστα πρότυπα ύπνου.
- Η αϋπνία συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της κατάθλιψης και της ευπάθειας (συνδυασμός αδυναμίας, βραδύτητας, εξάντλησης και μειωμένου επιπέδου δραστηριότητας).
- Οι σύντομοι ύπνοι κατά την διάρκεια της ημέρας συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και ευπάθειας.
- Ο περισσότερος ύπνος το Σαββατοκύριακο δεν συσχετίστηκε με χρόνιες παθήσεις.
Αν και ο περισσότερος ύπνος το Σαββατοκύριακο δεν συσχετίστηκε με χρόνιες παθήσεις, τα άτομα με αυτό το πρότυπο ύπνου ήταν πιο πιθανό να μεταβούν στους ύπνους κατά την διάρκεια της ημέρας, σημειώνουν οι ερευνητές.
Κι ενώ ο σύντομος ύπνος μέσα στην μέρα μπορεί να είναι ωφέλιμος για κάποιους, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να είναι σημάδι υποκείμενων παθήσεων, όπως για παράδειγμα η υπνική άπνοια, λένε οι ερευνητές.
Αν σας αρέσει ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να το περιορίσετε στα τριάντα λεπτά (έως και μία ώρα) και μην κοιμηθείτε κοντά στην ώρα του βραδινού ύπνου, καθώς μπορεί τελικά να τον διαταράξει.
Πηγή: vita.gr