Είστε απλώς κουρασμένοι ή εξουθενωμένοι; Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης. Πόσο εύκολο είναι όμως να το καταλάβουν και να το αντιμετωπίσουν;
Στα µέσα της δεκαετίας του ‘70 χρησιµοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος Burn-out στις ΗΠΑ για να περιγράψει µια επαγγελµατική παθολογία που χαρακτηρίζεται από γρήγορη κατανάλωση των ενεργειακών ψυχοσωµατικών αποθεµάτων και µείωση των επαγγελµατικών επιδόσεων. Στις αρχές περίπου του ‘90 έµαθε το ευρύ κοινό για το σύνδροµο εξουθένωσης.
Το σύνδροµο λοιπόν χρόνιας κόπωσης εµφανίζεται συχνότερα σε πολυάσχολους ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, κάποιες φορές έπειτα από µια περίοδο ισχυρού στρες που οφειλόταν σε µια ασθένεια ή σε κάποιο άλλο πρόβληµα.
Τα συµπτώµατά του είναι ποικίλα και µάλλον ασαφή, γι’ αυτό και ονοµάζεται σύνδροµο (στην ιατρική η συγκεκριµένη λέξη περιγράφει συνήθως ένα σύνολο συµπτωµάτων που είναι λίγο γενικά και συγκεχυµένα), δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ονοµάζεται και «αόρατη νόσος», γι’ αυτό τα ασφαλιστικά ταµεία δεν το αναγνωρίζουν ως ασθένεια.
Πώς θα καταλάβουμε λοιπόν ότι πάσχουμε από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Πώς βγαίνει η διάγνωση;
Πώς θα το αντιμετωπίσουμε;
Υπάρχει σχέδιο επανάκαμψης;
Ολες οι απαντήσεις στο Vita Ιανουαρίου που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»