Τζίντζερ: 9 οφέλη για την υγεία – Πόσο να καταναλώνουμε
Σε ορισμένες περιοχές, χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στη μαγειρική για περισσότερα από 4.000 χρόνια, αλλά σε μέρη όπως η Κίνα, χρησιμοποιείται επίσης για περίπου 2.000 χρόνια για τη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων. Σήμερα, τα οφέλη του φυτού έχουν αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο.
«Το τζίντζερ προέρχεται από τη νοτιοανατολική Ασία, αλλά τώρα καλλιεργείται οπουδήποτε υπάρχει τροπικό κλίμα», λέει η Vivian Chen, σύμβουλος διατροφής και ιδρύτρια της Plateful Health.
Τι είναι το τζίντζερ
Το τζίντζερ, γνωστό και ως πιπερόριζα είναι ένα φυτό με παχύ μίσχο. Η μαύρη ρίζα του είναι αυτό που συνήθως προστίθεται στη μαγειρική ή λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής, αν και τα φύλλα του είναι επίσης βρώσιμα και εκτιμώνται για την ξεχωριστή γεύση τους.
«Η ακατέργαστη ρίζα συνήθως κόβεται σε φέτες, τρίβεται, μαγειρεύεται στον ατμό ή καταναλώνεται σε χυμό και χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα και για την παρασκευή τσαγιού», λέει η Lisa Young, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Η αποξηραμένη και σε σκόνη μορφή του είναι επίσης δημοφιλής ως συμπλήρωμα που πολλοί άνθρωποι παίρνουν σε μορφή κάψουλας. Το έλαιο τζίντζερ είναι μια άλλη εκδοχή του φυτού -μπορεί να ληφθεί από το στόμα ή να εφαρμοστεί τοπικά.
«Η πιπερόριζα είναι ένα ευέλικτο μπαχαρικό που μπορείτε να το απολαύσετε με διάφορους τρόπους», λέει η Jen Messer, σύμβουλος διατροφής και διαιτολόγος στο Jen Messer Nutrition.
Σε τι κάνει καλό το τζίντζερ
Πέρα από τη χρησιμότητά του στη μαγειρική, η πιπερόριζα έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. «Το τζίντζερ είναι μια πλούσια πηγή βιοδραστικών ενώσεων όπως η τζιντζερόλη και τα shogaol, που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες», λέει η Δρ. Chen.
Είναι ίσως περισσότερο γνωστό ως θεραπεία κατά της ναυτίας, και κυρίως της πρωινής ναυτίας, της ναυτίας λόγω κίνησης και της ναυτίας μετά την αναισθησία ή τη χημειοθεραπεία.
Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά με τις κράμπες περιόδου, ανακουφίζει από τη δυσκαμψία και βελτιώνει τη λειτουργία που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. «Βελτιώνει ακόμη και τη μεταβολική υγεία βελτιώνοντας την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα», εξηγεί η Δρ. Chen.
Σύμφωνα με τη Δρ. Young, ότι η πιπερόριζα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. «Η κατανάλωση τζίντζερ βοηθά στη βελτίωση της πέψης ενώ μειώνει το φούσκωμα και βοηθά το σώμα μας να προστατεύεται από λοιμώξεις και ασθένειες», εξηγεί.
Το φυτό μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, να βοηθήσει στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη, να μειώσει την ενόχληση λόγω των αναλγητικών του ιδιοτήτων που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του μυϊκού πόνου και μπορεί ακόμη και να είναι ένα φυσικό αφροδισιακό -αν και οι σχετικές έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη.
«Έχουν γίνει αρκετές επιστημονικές μελέτες για να εξεταστούν οι επιπτώσεις της πιπερόριζας σε διάφορες ασθένειες και καταστάσεις. Ενώ ορισμένες από αυτές τις μελέτες έχουν αντικρουόμενα συμπεράσματα σχετικά με τα οφέλη του τζίντζερ για την υγεία, η χρήση του μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση πολλών συνθηκών», λέει ο Jamie Bering, γαστρεντερολόγος στην Mayo Clinic τηςΑριζόνα.
Είναι καλό να καταναλώνουμε τζίντζερ καθημερινά;
Ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει τυπική συνιστώμενη ποσότητα τζίντζερ, η γενική σύσταση είναι να μην καταναλώνετε περισσότερα από 4 γραμμάρια τζίντζερ ημερησίως. Στις έγκυες γυναίκες συνιστάται να μην λαμβάνουν περισσότερο από 1 γραμμάριο τζίντζερ την ημέρα, ενώ δεν συνιστάται γενικώς για παιδιά κάτω των 2 ετών.
Οι ενήλικες που παίρνουν περισσότερα από 4 γραμμάρια τζίντζερ την ημέρα μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η παλινδρόμηση, η καούρα και η διάρροιας.
Τέλος, ο Δρ. Messer προειδοποιεί ότι η υπερβολική λήψη μπορεί να έχει οδηγήσει σε αραίωση του αίματος και λέει ότι ακόμα και οι μικρότερες ποσότητες τζίντζερ θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με ορισμένα φάρμακα.
«Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρός σας για να καθορίσετε την κατάλληλη ποσότητα για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας και να εξετάσετε τυχόν πιθανές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα ή υπάρχουσες παθήσεις υγείας», καταλήγει ο ειδικός
Πηγή: Oloygeia.gr