Τροφική δηλητηρίαση: Τα 10 σημεία που πρέπει να προσέχετε στα τρόφιμα
Η τροφική δηλητηρίαση ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλοι προσπαθούν να προσέχουν τα φαγητά που τρώνε, ενώ συνηθίζουν να αποφεύγουν την κατανάλωση ενός χαλασμένου τροφίμου θεωρώντας το ικανό να προκαλέσει δηλητηρίαση. Ωστόσο ο κίνδυνος δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό, καθώς πόλλες φορές ευθύνη για την πρόκληση δηλητηρίασης έχουν τόσο ο τρόπος μαγειρέματος όσο και η κακή συντήρηση ενός τροφίμου που μπορούν να εμφανίσουν δυσάρεστα συμπτώματα στους ανθρώπους που τα καταναλώνουν.
Τι πρέπει να προσέχετε στα τρόφιμα που καταναλώνετε;
1. Θα πρέπει να έχετε διασφαλίσει την υγιεινή των χεριών σας, προκειμένου να αποφευγχθούν ανεπιθύμητες λοιμώξεις.
2. Είναι απαίτητο να τσεκάρετε ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες των τροφίμων που πρόκειται να μαγειρέψετε. Ακόμη κι αν δεν έχουν λήξει τα προϊόντα αλλά η συσκευασία φαίνεται αλλοιωμένη είναι προτιμότερο να μην τα καταναλώσετε, ενώ αντιθέτως αν έχουν λήξει αλλά παραμένουν σε αρκετά καλή κατάσταση μπορούν να καταναλωθούν. Θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσετε ανάλογα με την κρίση σας.
3. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τις ίδιες σανίδες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα φαγητά.
4. Εάν κάνετε μπάρμπεκιου, το κρέας θα πρέπει να ψηθεί καλά – ένα θερμόμετρο ψησίματος θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το μαγείρεμά του. Μην καταναλώνετε κρέας, του οποίου η εσωτερική θερμοκρασία είναι μικρότερη των 70℃.
5. Καλό θα είναι να μην ξαναζεσταίνετε το μαγειρεμένο ρύζι, καθώς ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί μικρόβια που προκαλού τροφική δηλητηρίαση. Εάν μετά το μαγείρεμα το ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει, είναι πιθανό να αναπτυχθούν βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να δημιουργήσουν τοξίνες. Μέσα σε λίγες ώρες από την κατάποση, οι τοξίνες ενδέχεται να προκαλέσουν εμετό και διάρροια, συμπτώματα που συνήθως διαρκούν έως και 24 ώρες.
6. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα ευαίσθητα τρόφιμα κρύα και σκεπασμένα, καθώς η ανάπτυξη των μικροβίων ευνοείται ιδιαίτερα όταν το φαγητό εκτίθεται σε θερμοκρασία 30℃ για περισσότερες από μερικές ώρες.
7. Αποφύγετε το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους, όπως ένα πικνικ ή ένα μπάρμπεκιου. Το εξωτερικό περιβάλλον αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης καθώς υπάρχουν πολλά έντομα που ελκύονται από το φαγητό και ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων, όπως το E coli, η σαλμονέλα και άλλα.
8. Ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση θέλουν τα ωμά οστρακοειδή, όπως για παράδειγμα τα στρείδια που ευνοούν τη συγκέντρωση μικροβίων, όπως το Vibrio και ο νοροϊός στον ιστό τους. Ένα μολυσμένο στρείδι δεν έχει διαφορετική εμφάνιση, μυρωδιά ή γεύση, μπορεί ωστόσο να σας προκαλέσει έντονη νοσηρότητα. Σημειώνεται ότι εκατοντάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο από μολυσμένα ωμά στρείδια, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ. Για αυτό, προτιμήστε να τα καταναλώνετε καλομαγειρεμένα, καθώς η υψηλή θερμοκρασία του μαγειρέματος σκοτώνει τα επιβλαβή μικρόβια.
9. Μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση μπορούν να εμπεριέχονται και στις έτοιμες σαλάτες, όπως για παράδειγμα το συσκευασμένο μαρούλι, καθώς τα μικρόβια που αναπτύσσονται χρησιμοποιούν τους χυμούς της σαλάτας για να γίνουν πιο λοιμώδη, προκαλώντας ακόμη σοβαρότερες λοιμώξεις. Οι περισσότερες έτοιμες σαλάτες όμως μπορούν να είναι ασφαλείς προς κατανάλωση εάν φυλάσσονται στο ψυγείο, πλένονται καλά και καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους.
10. Τρόφιμα -ζεστά ή κρύα- που σερβίρονται σε μπουφέ έχουν επίσης αυξημένη επικινδυνότητα πρόκλησης τροφικής δηλητηρίασης, καθώς είναι πιθανό να εκτεθούν σε έντομα, σκόνη, αλλά και σε πλήθος ανθρώπων, ενώ στην ατμόσφαιρα υπάρχουν βακτήρια, μύκητες και ιοί που είναι πιθανό να μεταφερθούν στα εκτεθειμένα φαγητά. Αυτός είναι και ο λόγος για την τροφοδοσία με νέα φαγητά κάθε δύο ώρες σε κάθε μπουφέ.