Το χάπι της Pfizer κόντρα στο χάπι της Merck

Δημοσιεύτηκε στις 02/02/2022 14:37

Το χάπι της Pfizer κόντρα στο χάπι της Merck

Αρκετό έδαφος έναντι των ανταγωνιστών του δείχνει να έχει χάσει το χάπι που έχουν παρασκευάσει η Merck και ο εταίρος της Ridgeback Biotherapeutics για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι, με βάση τις έρευνες της ίδιας της εταιρείας, η αποτελεσματικότητα του Lagevrio, με δραστική ουσία τη μολνοπιραβίρη, όσον αφορά την προστασία από νοσηλεία και θάνατο ανέρχεται μόλις στο 30%, εφόσον χορηγηθεί σε διάστημα πέντε ημερών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων – έναντι ποσοστού της τάξης του 50% που προέβλεπε αρχικά η Merck.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, η θεραπεία της συγκεκριμένης εταιρείας αποτελεί την τέταρτη και έσχατη λύση, όπως δηλώνουν γιατροί και φαρμακοποιοί στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, κερδισμένο στη σύγκριση αναδεικνύεται το σκεύασμα της Pfizer, με την ονομασία Paxlovid (βασίζεται στη δραστική ουσία ριτοναβίρη), το οποίο προστατεύει κατά 89% εάν χορηγηθεί μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες και κατά 88% εντός πέντε ημερών.

Το αποτέλεσμα είναι η ζήτηση γι’ αυτό να αυξάνεται διαρκώς. Το ίδιο συμβαίνει με την ενδοφλέβια θεραπεία με αντισώματα των GlaxoSmithCline και Vir Biotechnology (σοτροβιμάβη), καθώς και με τη ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences, που αποτρέπουν τη νοσηλεία με βαριά συμπτώματα κατά 85% και 87% αντιστοίχως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 1,1 εκατομμύρια σχήματα του φαρμάκου της Merck, τα οποία περιλαμβάνουν τη χορήγηση τεσσάρων χαπιών το πρωί και τεσσάρων το βράδυ, επί πενθήμερο. Την ίδια στιγμή έχουν διατεθεί κάπου 265.000 σχήματα του φαρμάκου της Pfizer, που προβλέπει τρία χάπια ημερησίως πρωί και βράδυ, επίσης για πέντε ημέρες.

Ωστόσο, η τελευταία φαίνεται πως έχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής, που φτάνει τα 120 εκατομμύρια σχήματα για το τρέχον έτος, έναντι του ενός έκτου περίπου για την πρώτη (κάπου 20 εκατομμύρια).

Το κόστος

Η Merck φαίνεται πως έχει ένα ακόμα μειονέκτημα, το οποίο έχει να κάνει με το κόστος: κάθε θεραπευτικό σχήμα της (συνολικά 40 χάπια) κοστίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες 700 δολάρια, ενώ για το αντίστοιχο της Pfizer το ποσό είναι 530 δολάρια. Διαφορές υπάρχουν και όσον αφορά την ασφάλεια των δύο παραπάνω σκευασμάτων, με τη Merck να μειονεκτεί και εδώ, όπως συμπεραίνει το Reuters.

Η Pfizer έχει ανακοινώσει ότι περίπου το 20% των ασθενών που έλαβαν το χάπι της εκδήλωσαν παρενέργειες, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν ήπιες, ενώ μόνο στο 1,7% χαρακτηρίζονται σοβαρές.

Η Merck, από την πλευρά της, ανέφερε ότι παρενέργειες εμφάνισε το 12% όσων έλαβαν το δικό της – την ίδια στιγμή ωστόσο οι Αρχές των ΗΠΑ δεν επιτρέπουν τη χορήγησή του σε όσους έχουν ηλικία κάτω των 18 ετών, καθώς υπάρχει υποψία πως ενδέχεται να επηρεάζει την ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος, όπως επίσης στις εγκύους.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι φετινές πωλήσεις του Lagevrio της Merck θα ανέλθουν σε 5 δισ. δολάρια, έναντι 23 δισ. δολαρίων για το Paxlovid της Pfizer.

in.gr