Τηλεργασία: Θα καταντήσουμε με «καμπούρα και παχύσαρκοι»

Δημοσιεύτηκε στις 23/06/2023 11:43

Τηλεργασία: Θα καταντήσουμε με «καμπούρα και παχύσαρκοι»

Η τηλεργασία ήταν –ειδικά για την Ελλάδα- σχεδόν άγνωστη λέξη πριν από την πανδημία του κοροναϊού. Όμως τα μέτρα που ελήφθησαν σε όλον τον κόσμο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, μας «ανάγκασαν» να μάθουμε να δουλεύουμε από το σπίτι.

Αύτη ήταν μια αλλαγή που κάποιοι εργαζόμενοι βρήκαν λειτουργική ενώ άλλοι «παρακαλούσαν» να γυρίσουν στο γραφείο. Το σίγουρο είναι ότι αρκετές εταιρείες διατήρησαν την επιλογή της τηλεργασίας και μετά το τέλος του κοροναϊού είτε για κάποιες ημέρες της εβδομάδας είτε και μόνιμα για κάποιους εργαζόμενους.
Εξάλλου, αναμφισβήτητα, είτε είσαι λάτρης της τηλεργασίας είτε… εχθρός της, δεν μπορείς να αρνηθείς ότι υπάρχει μια ευκολία στο να δουλεύεις 8 και να ξυπνάς 8 παρά δέκα και να μη χρειαστεί ούτε να ντυθείς για να δουλέψεις.

Παρά τις ευκολίες της, ένα μοντέλο που δημιούργησαν ερευνητές του Furniture At Work, για τον «άνθρωπο της τηλεργασίας 70 χρόνια μετά» αποδεικνύει ότι τα αποτελέσματά της δεν είναι πολύ… κολακευτικά!

Όπως μπορεί να δει κανείς κοιτώντας την Anna, όπως ονομάστηκε το μοντέλο, ο άνθρωπος της τηλεργασίας έχει καμπούρα, πρησμένα μάτια και χέρι αρπακτικού.
«Οι επιπτώσεις της τηλεργασίας είναι εμφανείς στο σώμα της Anna. Η συνεχής έκθεση στην τεχνολογία και η κακή στάση του σώματος μπροστά από μία οθόνη επηρεάζουν την υγεία της -ίσως και την ψυχική» αναφέρει η έκθεση της Furniture at Work.

Η ομάδα δημιούργησε την «Anna», όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, ύστερα από έρευνα του Πανεπιστημίου του Leeds, η οποία διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των Βρετανών που εργάζονται στο σπίτι δεν έχουν ειδικό χώρο εργασίας.

Και ας παραδεχτούμε –ένα scrollάρισμα στο TikTok θα βοηθήσει να πειστείτε- ότι αρκετοί από όσους εργάζονται remote δουλεύουν από το κρεβάτι, τον καναπέ ή κάποιο έπιπλο που δεν βοηθάει την καλή στάση του σώματος. Ως αποτέλεσμα αυτής της τακτικής η Anna έχει καμπούρα και κόκκινα πρησμένα μάτια από την οθόνη του υπολογιστή.

Επίσης το χέρι της μοιάζει με αυτό ενός αρπακτικού από τη συνεχή χρήση του ποντικιού. Τέλος, ο ανεπαρκής καθαρός αέρας, το άγχος και η κατάθλιψη έχουν οδηγήσει σε αύξηση βάρους και αδύναμο ανοσοποιητικό.


Πώς θα… γλιτώσουμε
Με βάση τα ευρήματα της έκθεσης, οι ειδικοί σε θέματα υγείας προτρέπουν όσους δουλεύουν από το σπίτι να πάρουν μέτρα για να παραμείνουν υγιείς.

«Θα πρέπει να κάνετε τακτικά διαλείμματα, να τεντώνεστε και να κινείστε για να αποφεύγετε τους πόνους σε πλάτη και αυχένα» λέει ο Μπράιαν Κλαρκ, ιδρυτής της United Medical Education.
Η Σάρα Γκίμπσον, διευθύντρια της Proactive Healthcare, συνιστά να ακολουθούμε τον εξής κανόνα κάθε μέρα: «Κοιτάξτε μακριά από την οθόνη κάθε 20 λεπτά για 20 δευτερόλεπτα και επικεντρωθείτε σε κάτι που βρίσκεται σε απόσταση 6 μέτρων»

Τέλος, αν εργάζεστε σε μόνιμη βάση ή τακτικά από το σπίτι, οι ειδικοί συνιστούν να δημιουργήσετε έναν χώρα με εργονομικά έπιπλα μόνο για να δουλεύετε.
in.gr