TikTok: Μόνο το 2% των διατροφικών τάσεων είναι ακριβείς

Δημοσιεύτηκε στις 29/04/2024 20:45

TikTok: Μόνο το 2% των διατροφικών τάσεων είναι ακριβείς

Από χιουμοριστικά βίντεο με αξιολάτρευτα σκυλάκια, memes, προτάσεις για εξόδους, μυστικά και συμβουλές για το τέλειο μακιγιάζ, ειδήσεις, μαθήματα ιστορίας, γεωγραφίας ακόμα και φυσικής, skincare, tips για την πιο αποδοτική προπόνηση μέχρι και τις τελευταίες τάσεις στην διατροφή… Δεν υπάρχει κάτι που δεν θα βρείτε στο TikTok.

Πόσο ακριβής είναι όμως οι πληροφορίες που μεταδίδονται και πόσο μπορούμε να τις εμπιστευθούμε; Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, όχι και τόσο αφού μόνο το 2,1% του διατροφικού περιεχομένου στην πλατφόρμα είναι ακριβές.

Ωστόσο, ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι από τους 2.000 millennial και gez z χρήστες που ερωτήθηκαν, το 57% δήλωσε ότι έχει επηρεαστεί ή ότι συνηθίζει να δοκιμάζει τις διατροφικές τάσεις που βλέπει στην πλατφόρμα.

Τι έδειξε η έρευνα για το TikTok

Τα νέα δεδομένα έρχονται από την συνεργασία των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και εφαρμογής καταγραφής θερμίδων.

Από τους 2.000 millennial και gez z χρήστες που ρωτήθηκαν, το 57% που ανέφεραν ότι επηρεάστηκαν από τις τάσεις υγείας και διατροφής του TikTok, περισσότερα από τα δύο τρίτα (67%) δήλωσαν ότι δοκίμασαν τουλάχιστον μία από τις viral ιδεές που έβλεπαν την βδομάδα.

Επιπλέον το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δοκίμασε ένα TikTok trend (τάση του TikTok) παρά τους πιθανούς κινδύνους και το 31% ανέφερε ότι αισθάνθηκε μια αρνητική επίδραση από τις εκάστοτε διατροφικές τάσεις.

Στην συνέχεια αναλύθηκαν περισσότερα από 67.000 βίντεο με διατροφικό περιεχόμενο που αντλήθηκαν από την εφαρμογή, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και οι ερευνητές τα συνέκριναν με τις συστάσεις των ειδικών για την υγεία και τη διατροφή.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα έδειξαν ότι μόνο το 2,1% του περιεχομένου ταίριαζε με αυτές τις συστάσεις.

Το 97,9% του περιεχομένου που δεν συμπεριλήφθηκε ταξινομήθηκε ως ανακριβές, εν μέρει ακριβές ή αβέβαιο λόγω έλλειψης επιστημονικών στοιχείων που να υποστηρίζουν τον εκάστοτε ισχυρισμό.

Πώς θα κάνουμε fact-checking

Ενώ γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε άκριτα όλα όσα βλέπουμε στο Διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμένουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την διάδοση πληροφορίων.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να ελέγξουμε όσα βλέπουμε; Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν:

Ψάξτε για τα επιστημονικά δεδομένα

Είναι σημαντικό οι συμβουλές που βλέπετε (για την υγεία, την διατροφή και γενικότερα οποιοδήποτε τομέα) να υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία, που έχουν αξιολογηθεί από εγκεκριμένους ειδικούς.

Εξίσου σημαντικό είναι οι έρευνες αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο πρόσφατες, μιας και καθημερινά μαθαίνουμε κάτι νέο και ως εκ τούτου τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς.

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς

Ειδικά όταν πρόκειται για θέματα διατροφής, υγείας ή και άσκησης, συμβουλευτείτε εγκεκριμένους ειδικούς που μπορούν να σας λύσουν κάθε απορία και να προτείνουν λύσεις για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε.

Με την καθοδήγησή τους, μπορείτε να διαμορφώσετε από κοινού ένα πλάνο για να πετύχετε κάθε σας στόχο με ασφάλεια.

Πηγή: Vita.gr