Τα επτά πιο δύσκολα σημεία του να είσαι σε σχέση και πώς να τα ξεπεράσεις

Δημοσιεύτηκε στις 22/09/2024 16:57

Τα επτά πιο δύσκολα σημεία του να είσαι σε σχέση και πώς να τα ξεπεράσεις

Εάν το να ερωτευτείς είναι το συναρπαστικό μέρος, το να παραμείνεις ερωτευμένος είναι το δύσκολο.

Οι σχέσεις απαιτούν πολλή δουλειά. Και ο δρόμος για τη δημιουργία ενός μακροχρόνιου, βαθύ και ουσιαστικού δεσμού με κάποιον δεν είναι πάντα γοητευτικός ή αστείος.

Από τα προβλήματα επικοινωνίας μέχρι το ότι δυσκολεύεστε να βρείτε χρόνο για να είστε μόνοι σας, υπάρχουν μερικές κοινές δυσκολίες που οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε σχέση κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν.

Ποια είναι όμως αυτά τα δύσκολα στάδια και πώς μπορείτε να τα ξεπεράσετε βγαίνοντας αλώβητοι;

Αμοιβαίος σεβασμός

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά, καθώς περνάτε τις διακυμάνσεις της ζωής σας με ένα άλλο άτομο, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσετε περιόδους κατά τις οποίες το επίπεδο σεβασμού που έχετε ο ένας για τον άλλον αλλάζει. Μερικές φορές προς το καλύτερο, μερικές φορές προς το χειρότερο.

Αλλά το να μη σέβεστε τις κοσμοθεωρίες, τα όρια, τα ενδιαφέροντα και την οικογένεια του συντρόφου σας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στη σχέση, λέει η ψυχολόγος Daria Kuss μιλώντας στον Independent.

«Μην προσπαθήσετε να πείσετε τον εαυτό σας ότι θέλετε λιγότερα από αυτά που ξεκινήσατε να ψάχνετε»

«Να σέβεστε ότι μπορεί να είναι διαφορετικοί, να τους αρέσουν διαφορετικά πράγματα και να έχουν διαφορετικές απόψεις και ανάγκες στη σχέση», προτείνει.

«Η ελπίδα να τους αλλάξετε δεν είναι ρεαλιστική στρατηγική και είναι πιθανό να αποτύχει μακροπρόθεσμα. Αναγνωρίστε ότι μπορεί να μην συμφωνείτε πάντα σε όλα και να είστε ευγνώμονες για το ποιοι είναι και για τον ρόλο τους στη ζωή σας», συμπληρώνει.

Ορισμός της σχέσης

Χάρη στην έλευση των εφαρμογών γνωριμιών, έχουμε περισσότερες επιλογές όσον αφορά το με ποιον θέλουμε να έχουμε σχέση.

Αυτό όμως μπορεί να το κάνει δύσκολο όταν πραγματικά συνάπτετε σχέση με κάποιον, επειδή μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αναγνωρίσουν και οι δύο σύντροφοι ότι δεν βγαίνετε πια απλώς τυχαία ραντεβού.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σύγχρονες σχέσεις είναι το πότε θα καταλάβετε αν το «βλέπω κάποιον» έχει γίνει μια σοβαρή σχέση», λέει η ειδικός γνωριμιών Hayley Quinn.

«Πρέπει ξαφνικά να κάνουμε μια συζήτηση για να εξακριβώσουμε πού βρισκόμαστε», προσθέτει.

Προκειμένου να φτάσετε σε ένα στάδιο όπου μπορείτε να ορίσετε τη σχέση, η Quinn συμβουλεύει να ακούτε τι σας επικοινωνεί το άλλο άτομο γύρω από τη στάση του σχετικά με τη δέσμευση.

«Αν λένε ότι δεν ψάχνουν για κάτι σοβαρό αυτή τη στιγμή, πάρτε τους στα σοβαρά. Δεύτερον, επικεντρωθείτε στο να αναζητάτε συνεργασίες με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εσάς όσον αφορά τη δέσμευση. Μην προσπαθήσετε να πείσετε τον εαυτό σας ότι θέλετε λιγότερα από αυτά που ξεκινήσατε να ψάχνετε, μόνο και μόνο επειδή γνωρίσατε κάποιον που σας αρέσει», εξηγεί η ίδια.

Έλλειψη επικοινωνίας

Η μη αποτελεσματική επικοινωνία με τον σύντροφό σας είναι μια από τις συχνότερες αιτίες διαφωνιών, κυρίως λόγω του πόσο απογοητευτικό μπορεί να είναι όταν νιώθετε ότι κάποιος δεν σας ακούει.

Προκειμένου να λύσετε τα προβλήματα επικοινωνίας, είτε πρόκειται για έλλειψη επικοινωνίας είτε για κακή επικοινωνία, η Kuss συνιστά να διαθέσετε ειδικό χρόνο για συζήτηση, να εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση και να παραφράζετε αυτά που έχει πει ο άλλος.

Ενώ η εκμάθηση του συμβιβασμού είναι αναπόσπαστο μέρος μιας επιτυχημένης σχέσης, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ποιος είναι ο σωστός βαθμός συμβιβασμού

«Αποφύγετε την κατηγορία και την επίρριψη ευθυνών», προσθέτει, σημειώνοντας ότι αυτό θα κάνει τα πράγματα μόνο χειρότερα. «Να είστε ανοιχτοί και να σέβεστε τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου».

Χρόνος

Όλοι είμαστε πολυάσχολοι άνθρωποι, οπότε μπορεί να είναι εύκολο να αφήσετε περιστασιακά μια σχέση, ιδιαίτερα μια μακροχρόνια, να περάσει στα ψιλά όταν το κοινωνικό σας ημερολόγιο γίνεται λίγο πιο γεμάτο.

«Όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουμε μέχρι τώρα ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας μέσω ενός ατόμου και ότι οι σχέσεις ευημερούν όταν υπάρχει αρκετή ασφάλεια μέσα σε αυτές ώστε και τα δύο μέρη να απολαμβάνουν ανεξάρτητες δραστηριότητες και φίλους», λέει η Quinn.

«Ωστόσο, όταν ο προσωπικός χρόνος συμπιέζεται σχεδόν στο μηδέν, οι σχέσεις μπορεί να αρχίσουν να στερούνται σωματικής και συναισθηματικής οικειότητας», εξηγεί.

Με άλλα λόγια, δεν θέλετε να φτάσετε στο σημείο όπου ο μόνος χρόνος που περνάτε με τον σύντροφό σας είναι μπροστά στην τηλεόραση ή όταν πλένετε και οι δύο τα πιάτα.

«Πηγαίνετε μια βόλτα (αυτό συχνά διευκολύνει τις συναισθηματικά οικείες συζητήσεις), φτιάξτε ένα παζλ ή ακόμα και φάτε μαζί δεκατιανό με τα τηλέφωνά σας απενεργοποιημένα ή σε λειτουργία αεροπλάνου», προτείνει η Quinn.

Σωματική επαφή

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας περνάτε μια περίοδο ξηρασίας όσον αφορά τη σωματική σας οικειότητα, κάτι που είναι σύνηθες, μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στη σχέση σας.

«Το σεξ και το σωματικό άγγιγμα παράγουν ωκυτοκίνη, την «ορμόνη της αγάπης», η οποία χτίζει την εμπιστοσύνη και φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά», σημειώνει η Kuss.

«Θα πρέπει, επομένως, να ενθαρρύνεται αυτό, προκειμένου να διατηρείται ένα επίπεδο εγγύτητας μεταξύ των συντρόφων», προσθέτει η ίδια.

Συμβιβασμός

Είναι η πιο παλιά συμβουλή για τις σχέσεις: μάθετε πώς να συμβιβάζεστε με τον σύντροφό σας. Αλλά είναι πραγματικά σημαντική, λέει η Quinn, και συχνά αποτελεί πηγή διαφωνίας σε σχέσεις που δεν πάνε τόσο καλά.

Ενώ η εκμάθηση του συμβιβασμού είναι αναπόσπαστο μέρος μιας επιτυχημένης σχέσης, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ποιος είναι ο σωστός βαθμός συμβιβασμού, προσθέτει.

«Αντί να προσπαθείς να ανταγωνίζεσαι και να βγαίνεις από πάνω κάθε φορά, υπενθύμιζε διαρκώς στον εαυτό σου (και σε εκείνον/η) τη σημασία του να είστε ομάδα»

«Το να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από τη σχέση σας και να μην χρειάζεται να έχετε 100% τις ίδιες προτιμήσεις είναι σημαντικό, καθώς αυτό θα σας επιτρέψει να αφήσετε μικρότερα ζητήματα να ξεφύγουν, να δημιουργήσετε αρμονία και να αγκαλιάσετε μία «δούναι και λαβείν» συνεργασία.

«Ωστόσο, μερικές φορές ο συμβιβασμός μπορεί να παρατραβήξει και να σας οδηγήσει στο να παραμελήσετε σημαντικές ανάγκες και όρια που έχετε», επισημαίνει η Quinn.

Προκειμένου να αποκαταστήσετε την ισορροπία, προτείνει να σκεφτείτε πραγματικά πότε είναι σκόπιμο να ακολουθήσετε τη ροή και πότε απαιτείται σαφής επικοινωνία για να εκφράσετε τις ανάγκες σας, αν συγκρουστείτε με τον σύντροφό σας σε κάτι.

Διαφωνίες

Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτο μέρος κάθε σχέσης. Το πώς διαφωνείτε είναι το σημαντικότερο, λέει ο Quinn.

«Αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι η ικανότητά σας να προχωρήσετε αποτελεσματικά μετά τη διαφωνία σας», λέει.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αντί να μουτρώνετε, δίνετε μια αγκαλιά στον σύντροφό σας, ακόμη και μετά τη διαφωνία σας. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι δίνετε την υπόσχεση να διατηρήσετε τις διαφωνίες σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα, αντί να παρασύρετε στη συζήτηση και άλλα πράγματα που δεν έχετε συμφωνήσει με τα χρόνια», εξηγεί.

Θα μπορούσε επίσης απλά να πρόκειται για την προσπάθεια να φτάσετε σε ένα στάδιο αποδοχής σε σχέση με τις συνήθειες που έχει ο σύντροφός σας και σας ενοχλούν.

«Όπως λέει και το ρητό, «μπορείς είτε να έχεις δίκιο, είτε να είσαι ευτυχισμένος», οπότε αντί να προσπαθείς να ανταγωνίζεσαι και να βγαίνεις από πάνω κάθε φορά, υπενθύμιζε διαρκώς στον εαυτό σου (και σε εκείνον/η) τη σημασία του να είστε ομάδα».

In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook