«Σκοτώνει» το καλοκαίρι τον κοροναϊό; – Τι απαντά ο Τσιόδρας
Ο ήλιος, η υγρασία και η ζέστη μπορούν να περιορίσουν την διάρκεια ζωής του κοροναϊού, όπως φαίνεται σε νέα αμερικανική έρευνα, στην οποία αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο λοιμωξιολόγος μίλησε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τα ευρήματα ερευνητών της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία δείχνουν πως ο κοροναϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης.
Όπως είπε, φαίνεται ότι η αντοχή του ιού επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. «Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κοροναϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά».
Αντισηπτικό και ήλιος
Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε πως η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει, ενώ οι μελέτες δείχνουν πως και το αντιστηπτικό είναι πολύ αποτελεσματικό.
Συγκεκριμένα, ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες. Αντίθετα, χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερική Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Μείωση της μετάδοσης του ιού κατά 20%
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω ευρήματα, ο Σωτήρης Τσιόδρας παρέθεσε και τις παρατηρήσεις του ECDC.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε νέα ανακοίνωση για τις καιρικές συνθήκες τονίζει πως η μέγιστη κορύφωση του κοροναϊού αναμένεται σύντομα. Ωστόσο, το ECDC δεν τοποθετήθηκε αναφορικά με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία, λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Πάντως, όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος, σύμφωνα με μαθητικές εκτιμήσεις, η μετάδοση του κοροναϊού μπορεί να μειωθεί περίπου 20% εξαιτίας της καλυτέρευσης του καιρού. Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε πως αυτό δεν πρέπει να σημαίνει χαλάρωση και σε καμιά περίπτωση πλήρη άρση των μέτρων.