Ψυχικές διαταραχές στο παιδί: Οι δύο παράγοντες της εγκυμοσύνης που αυξάνουν τον κίνδυνο

Δημοσιεύτηκε στις 10/11/2024 15:22

Ψυχικές διαταραχές στο παιδί: Οι δύο παράγοντες της εγκυμοσύνης που αυξάνουν τον κίνδυνο

Μελέτη από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα εστιάζει στην υγεία της μητέρας και ρίχνει φως σε δύο χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης που αυξάνουν τον κίνδυνο νευροψυχιατρικών διαταραχών στο παιδί

Τα παιδιά με μητέρες που έπασχαν από διατροφική διαταραχή ή είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) εκτός των ορίων φυσιολογικού σωματικού βάρους πριν την εγκυμοσύνη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Η Ida A.K. Nilsson, Ph.D., από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια πληθυσμιακή μελέτη κοόρτης με δεδομένα από εθνικά μητρώα της Φινλανδίας, για να εξετάσουν τη συσχέτιση των διατροφικών διαταραχών της μητέρας και του ΔΜΣ πριν από την εγκυμοσύνη με τις ψυχιατρικές διαγνώσεις στα παιδιά.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 392.098 μητέρες, εκ των οποίων το 1,6% είχε ιστορικό διατροφικής διαταραχής και το 5,89% και 53,13% ήταν ελλιποβαρείς και υπέρβαρες/παχύσαρκες αντίστοιχα πριν την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 16,43% από τα 649.956 παιδιά είχε διαγνωστεί με νευροαναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή. Ακόμη και μετά την προσαρμογή για πιθανές μεταβλητές επικάλυψης, οι διατροφικές διαταραχές της μητέρας, το ελλιπές βάρος πριν από την εγκυμοσύνη και η υπερβαρότητα ή η παχυσαρκία συσχετίστηκαν με την πλειοψηφία των ψυχιατρικών διαγνώσεων στα παιδιά του πληθυσμιακού δείγματος.

Οι μεγαλύτερες επιδράσεις παρατηρήθηκαν όταν οι μητέρες είχαν ακαθόριστες διατροφικές διαταραχές και τα παιδιά τους εμφάνιζαν διαταραχές ύπνου (λόγος κινδύνου 3,34) ή κοινωνικές δυσλειτουργίες και τικ (λόγος κινδύνου 2,79).

Επίσης, η σοβαρή παχυσαρκία της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο τα παιδιά να παρουσιάσουν νοητικές αναπηρίες (λόγος κινδύνου 2,04).

Οι κίνδυνοι για άλλες διαταραχές σίτισης στην παιδική και βρεφική ηλικία (όπως αναλογία κινδύνου 4,53 για τις διατροφικές διαταραχές της μητέρας) καθώς και για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και τη διαταραχή συμπεριφοράς (αναλογία κινδύνου 2,27 για τη νευρική ανορεξία της μητέρας) αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο όταν συνδυάστηκαν με δυσμενείς επιπλοκές κατά τη γέννηση.

Πηγή: ygeiamou.gr