Ο Καναδάς ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα απαιτεί να υπάρχει προειδοποίηση πάνω σε κάθε τσιγάρο.
Πριν από δύο δεκαετίες, υιοθετήθηκε το μέτρο με τις «σκληρές» φωτογραφίες πάνω στα πακέτα καπνικών προϊόντων, μια πολιτική που εξελίχθηκε σε διεθνή τάση. Τώρα, κρίθηκε απαραίτητο να γίνει το επόμενο βήμα.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανησυχία ότι αυτά τα μηνύματα μπορεί να έχουν χάσει την καινοτομία τους. Σε κάποιο βαθμό ανησυχούμε ότι μπορεί να έχουν χάσει και τον αντίκτυπό τους» δήλωσε η υπουργός Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Καρολίν Μπένετ.
«Η προσθήκη προειδοποιήσεων για την υγεία σε μεμονωμένα προϊόντα καπνού θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι αυτά τα σημαντικά μηνύματα θα φτάσουν σε άτομα- συμπεριλαμβανομένων των νέων- που συχνά έχουν πρόσβαση σε ένα τσιγάρο σε κοινωνικές περιστάσεις, παρακάμπτοντας τις πληροφορίες που είναι τυπωμένες στο πακέτο» συμπλήρωσε.
«Δηλητήριο σε κάθε ρουφηξιά»
Σύμφωνα με τον Guardian, η περίοδος διαβούλευσης για την προτεινόμενη αλλαγή ξεκινά σήμερα και η κυβέρνηση αναμένει ότι θα τεθεί σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η πρόταση για το μήνυμα στα τσιγάρα είναι «δηλητήριο σε κάθε ρουφηξιά», αλλά μπορεί να αλλάξει, επεσήμανε η Μπένετ.
Παράλληλα, θα αλλάξουν οι προειδοποιήσεις πάνω στα πακέτα των τσιγάρων, που θα περιλαμβάνουν ευρύτερη λίστα των συνεπειών στην υγεία από το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου στο στομάχι και το παχύ έντερο, του διαβήτη και των αγγειακών παθήσεων.
Ο Ρομπ Κάνιγχαμ, αναλυτής του Canadian Cancer Society εξέφρασε την προσδοκία η προειδοποίηση πάνω σε κάθε τσιγάρο θα γίνει ένα μέτρο δημοφιλές διεθνώς, όπως έγινε και με τα μηνύματα στα πακέτα. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα η προειδοποίηση να κάνει πραγματική διαφορά. «Είναι μια προειδοποίηση που απλά δεν μπορείς να αγνοήσεις. Θα φτάσει σε κάθε καπνιστή, με κάθε ρουφηξιά», συμπλήρωσε.
Τα ποσοστά καπνιστών στον Καναδά έχουν μειωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία τον προηγούμενο μήνα, το 10% των πολιτών ανέφεραν ότι καπνίζουν τακτικά. Η κυβέρνηση θέλει να ρίξει στο μισό αυτό το ποσοστό έως το 2035. © πηγή: in.gr