Πόσο βλαβερό είναι να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει
Είτε δεν έχετε χρόνο, είτε απλά δεν είστε ο τύπος του ανθρώπου που τρώει τακτικά πρωινό, είναι σύνηθες να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι – κάτι που πιθανώς έχετε ακούσει ότι κάνει κακό στο έντερο και στο στομάχι σας. Αλλά είναι όντως έτσι;
Τα καλά νέα είναι, ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι δεν είναι εγγενώς κακή για εσάς και το στομάχι σας μπορεί συνήθως να προσαρμοστεί για να προστατευτεί. Μπορεί όμως να προκαλέσει κάποια δυσφορία, οπότε πιθανότατα θα θέλετε να αλλάξετε τη ρουτίνα σας.
«Υπάρχουν πολλά οφέλη που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ, όταν πρόκειται για το γαστρεντερικό σύστημα», δήλωσε ο γαστρεντερολόγος Dr. Sunana Sohi από το Louisville του Kentucky στη Huffington Post. «Το ρόφημα διασύρεται λόγω της καφεΐνης που έχει και επειδή είναι πολύ ζαχαρούχο πλέον, αλλά, ιατρικά, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες».
O Sohi εξήγησε, ότι ο καφές επηρεάζει τα επίπεδα του στομαχικού οξέος με πολλαπλούς τρόπους. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα – συγκεκριμένα δυσπεψία, που θα μπορούσαν εύκολα να αποφύγουν μη καταναλώνοντας καφεΐνη ή, ίσως, απολαμβάνοντας ένα φλιτζάνι μαζί με κάποιο φαγητό.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο καφές είναι ένα όξινο ποτό. Επιπλέον, εξηγεί ο γαστρεντερολόγος Dr. Supriya Rao από τη Βοστώνη, «η καφεΐνη διεγείρει την παραγωγή της ορμόνης γαστρίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γαστρικού οξέος από το στομάχι μας». Παρόλο που η τελευταία ένωση βοηθά στην εκκίνηση της διαδικασίας της πέψης, προσθέτει επίσης οξύτητα στο στομάχι.
Τέλος, οι φαινόλες, οι οποίες είναι ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ, συμβάλλουν επίσης στο επίπεδο οξύτητας του εντέρου. Αλλά, τι ακριβώς συμβαίνει όταν το στομάχι χτυπιέται με μια ροή οξέος;
Οξύτητα στο στομάχι
«Ο καφές έχει επίπεδο pH περίπου 5, ενώ το γαστρικό μας οξύ έχει pH περίπου 2, καθιστώντας το δεύτερο πιο όξινο», σημείωσε ο Rao. Ως αποτέλεσμα, το στομάχι μας θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί το οξύ που προκαλεί η κατανάλωση καφέ.
Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τον ασθενή, εξήγησε ο Sohi. «Οτιδήποτε τρώτε προκαλεί την παραγωγή γαστρικού οξέος, αλλά ο καφές [παράγει] περισσότερο από αυτό», είπε. «Έτσι, αν αισθάνεστε φουσκωμένοι ή αντιμετωπίζετε πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα και ναυτία μετά την κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι, ξέρετε ότι έχετε κάποια προβλήματα με αυτόν».
Ο Rao επανέλαβε αυτά τα συναισθήματα. «Δεν είναι απαραίτητα ότι η υπερβολική οξύτητα αποτελεί πρόβλημα, επειδή το στομάχι μπορεί να το χειριστεί και στην πραγματικότητα υπάρχει πολλή βλέννα σε αυτό που το προστατεύει», είπε. «Το θέμα είναι περισσότερο ότι ο οισοφάγος σας δεν είναι σε θέση να αντέξει αυτού του είδους τη ζημιά από τα οξέα. Τίποτα επικίνδυνο δεν πρόκειται να σας συμβεί -δεν είναι ότι ο καφές προκαλεί έλκος- αλλά μπορεί απλώς να αισθάνεστε άβολα».
Αυτή η θεωρία έχει αποδειχθεί αληθινή από μερικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύθηκε στη Βιβλιοθήκη της Ιατρικής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ο καφές μπορεί να συμβάλλει στη χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, «επιτρέποντας τη διαφυγή τροφής στον οισοφάγο και την πρόκληση καούρας».
Με απλά λόγια: Η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι αυξάνει την παραγωγή γαστρικού οξέος. Τα υψηλότερα επίπεδα του υγρού δεν προκαλούν προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία σε κάποιους άλλους. Αν τυχαίνει να ανήκετε στην τελευταία ομάδα ατόμων, αλλά δεν μπορείτε να αποχωριστείτε το καφεϊνούχο ρόφημα, δοκιμάστε να το απολαύσετε με κάποιο φαγητό μαζί του.
«Το φαγητό σας δίνει ένα μικρό ρυθμιστικό παράγοντα όσον αφορά το οξύ», δήλωσε ο Rao, εξηγώντας ότι η κατανάλωση φαγητού μαζί με τον καφέ θα αντισταθμίσει τα επίπεδα οξύτητας απορροφώντας μέρος του υγρού.
Ο Rao διευκρίνισε επίσης ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ με γάλα ή, ίσως, η απόλαυση ενός καπουτσίνο αντί ενός σκέτου μαύρου καφέ, μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των επιπέδων pH.
Τέλος, ο καφές χωρίς καφεΐνη περιέχει εγγενώς λιγότερη καφεΐνη και, δεδομένου, ότι η διεγερτική ουσία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα παραγωγής γαστρικού οξέος, προκύπτει ότι ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες ποσότητες του γαστρεντερικού υγρού.