Πώς θα ανακουφίσετε το παιδί από τα τσιμπήματα των εντόμων
Με φυσικούς τρόπους και χωρίς να σας πιάσει πανικός.
Τα καλοκαίρια με τα παιδιά μας είναι γεμάτα ευκαιρίες για τη δημιουργία υπέροχων αναμνήσεων, καθώς μπορούμε να περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζί τους στη φύση. Δυστυχώς, εκτός από εμάς τις υψηλές θερμοκρασίες απολαμβάνει και ένα πλήθος εντόμων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα περιφρονούσαν το απαλό δερματάκι του μωρού μας.
Αντισταθείτε στον πειρασμό των μαύρων σκέψεων: Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα τσιμπήματα δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας, αν και σίγουρα είναι υπεραρκετά για να ακούσετε άφθονη παιδική γκρίνια. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να τη μειώσετε και αυτή!
Επενδύστε στην πρόληψη
Αν έχετε κήπο επιβεβαιώστε ότι δεν υπάρχουν σημεία που να συγκεντρώνουν στάσιμα νερά και ελέγξτε για σφηκοφωλιές. Ακόμη και αν μένετε σε διαμέρισμα, όμως, μία κουνουπιέρα στο κρεβάτι του παιδιού θα βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση. Τα φυσικά εντομοαπωθητικά, όπως η σιτρονέλα και η λεβάντα, αλλά και οι διάφορες εντομοπαγίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο θα κρατήσουν μακριά τον φτερωτό εχθρό χωρίς να εκθέσετε το μικρό σας σε χημικά.
Όταν τρώτε έξω, φροντίστε να καλύπτετε το φαγητό, ιδιαιτέρως τις γλυκές τροφές, για να μην προσελκύσει σφήκες ή μέλισσες. Για τους ίδιους λόγους, αποφύγετε τη χρήση αρωματισμένων αφρόλουτρων ή κρεμών, όπως και τα έντονα χρώματα στα ρούχα του παιδιού. Τέλος, αν έχετε κατοικίδια προμηθευτείτε αμπούλες αποπαρασίτωσης. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα περιορίσετε σημαντικά τον κίνδυνο για ψύλλους ή τσιμπούρια στο σπίτι, αλλά θα προστατεύσετε και τους τετράποδους φίλους σας από ασθένειες όπως το καλαζάρ, το οποίο δεν προσβάλλει τους ανθρώπους αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους σκύλους.
Αναγνωρίστε τον υπαίτιο
Όσο και να προσπαθήσετε, η αλήθεια είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατον το καλοκαίρι να τελειώσει χωρίς το παιδί σας να αποκτήσει ούτε ένα κόκκινο σημαδάκι. Όταν αυτό αναπόφευκτα συμβεί, παρακολουθήστε το παιδί για τυχόν ενδείξεις αλλεργικής αντίδρασης, όπως είναι το οίδημα, τα πρησμένα χείλη ή γλώσσα και η δυσκολία στην αναπνοή. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, πηγαίνετέ το άμεσα στο νοσοκομείο. Κατά τα άλλα παραμείνετε ψύχραιμοι παρά τις φωνές του και κινηθείτε ανάλογα με το είδος του ιπτάμενου εγκληματία.
Αν το τσίμπησε κουνούπι
Πρώτα από όλα, μην το αφήσετε να το ξύσει. Ναι, το ξέρουμε ότι έχει δίκιο, όπως ξέρουμε και ότι είναι αρκετά δύσκολο να το πείσετε. Ωστόσο, όταν ξύνουμε τα τσιμπήματα του κουνουπιού κάνουμε το αίμα μας να κυλά πιο γρήγορα προς την περιοχή, με αποτέλεσμα οι τοξίνες που εκλύει το έντομο να διαχέονται περισσότερο. Επιπλέον, αν το κάνει να ματώσει διατρέχει κίνδυνο μόλυνσης, ενώ δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε τα περισσότερα ανακουφιστικά σκευάσματα πάνω σε ανοιχτή πληγή.
Εκτός από τις διάφορες αντιισταμινικές αλοιφές που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία, υπάρχουν αρκετά φυσικά προϊόντα που θα ανακουφίσουν γρήγορα το μικρό σας. Αν έχετε αλόη, χαράξτε ελαφρά κάποιο σημείο του φυτού και εφαρμόστε το τζελ που θα βγει επάνω στο τσίμπημα. Αφήστε το να στεγνώσει και επαναλάβετε αν χρειαστεί. Άλλη μία λύση είναι να βράσετε περίπου 15 γραμμάρια αποξηραμένο βασιλικό σε δύο κούπες νερό και με ένα καθαρό πανί να τρίψετε το ζωμό στην περιοχή, αφού πρώτα κρυώσει αρκετά. Αν η μικρή σας δεν έχει αρκετή υπομονή, τα ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ανακουφιστικά.
Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την πατροπαράδοτη επιλογή της επάλειψης της περιοχής με λίγο ξίδι. Σε περίπτωση, όμως, που δεν αντέχετε τη μυρωδιά, μπορείτε αντ’ αυτού να κρατάτε στο ψυγείο ένα φακελάκι χαμομηλιού σε νερό: Αν το ακουμπήσετε για περίπου δέκα λεπτά επάνω στο τσίμπημα του παιδιού, η ενόχληση θα υποχωρήσει.
Αν το τσίμπησε μέλισσα ή σφήκα
Απομακρύνετε το κεντρί με μία πιστωτική κάρτα, αφού την καθαρίσετε με λίγο οινόπνευμα. Μην χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι για τα φρύδια, καθώς η πίεση που θα ασκήσετε θα σπρώξει το δηλητήριο πιο βαθιά στο δέρμα του. Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα ή λίγο πάγο τυλιγμένο σε μία πετσέτα πάνω στο τσίμπημα. Το κρύο θα μουδιάσει την περιοχή απαλύνοντας τον πόνο του παιδιού. Το τζελ αλόης, η κρέμα από καλέντουλα και το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχουν επίσης καταπραϋντικές ιδιότητες.
Αν το τσίμπησε τσιμπούρι
Το κυριότερο που πρέπει να κάνετε σε αυτή την περίπτωση, είναι να αφαιρέσετε το τσιμπούρι, και αυτό συνήθως δεν είναι εύκολο. Θα χρειαστείτε ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια και λίγο αντισηπτικό διάλυμα, με το οποίο θα καθαρίσετε καλά το δέρμα γύρω από το τσιμπούρι. Στη συνέχεια, θα ακουμπήσετε το τσιμπιδάκι στο δέρμα του παιδιού και αφού πιάσετε το τσιμπούρι από το κεφάλι και όχι το σώμα θα το τραβήξετε προς τα επάνω, με αργές και σταθερές κινήσεις και ασκώντας την ίδια ποσότητα πίεσης σε όλη τη διάρκεια. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην συνθλίψετε το τσιμπούρι, πράγμα που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αφαίρεσή του.
Τέλος, καθαρίστε και πάλι την περιοχή με το αντισηπτικό σας διάλυμα. Αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να απομακρύνετε το τσιμπούρι με ασφάλεια, προτιμήστε να επιφορτίσετε τον παιδίατρό σας με αυτή την υποχρέωση. Έτσι κι αλλιώς, καλό είναι να τον επισκεφθείτε και να του ζητήσετε να εξετάσει την περιοχή, καθώς κάποιες φορές τα τσιμπούρια είναι φορείς επικίνδυνων βακτηρίων που μπορούν να απειλήσουν την υγεία του παιδιού σας.