Πώς προλαμβάνουμε το εγκεφαλικό επεισόδιο: Οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στον τρόπο ζωής
Κάθε χρόνο συμβαίνουν παγκοσμίως 17.000.000 εγκεφαλικά, 6.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν και 5.000.000 άνθρωποι έχουν σοβαρή μόνιμη αναπηρία. Και πριν σκεφτείτε ότι είναι κάτι που αφορά μόνο τους ηλικιωμένους, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Καθώς αυτό το είδος καρδιαγγειακής νόσου μειώνει την παροχή αίματος, καθώς και λειτουργίες του εγκεφάλου, οι επιδράσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να είναι ευρείες και όπως αναφέρθηκε να δημιουργήσουν μόνιμα προβλήματα (ή θάνατο). Αλλά με την άμεση ανταπόκριση, η ανάρρωση από ένα εγκεφαλικό είναι δυνατή.
Όσον αφορά στην αναγνώριση των σημαδιών του εγκεφαλικού, η ταχύτητα είναι κρίσιμης σημασίας. Τα βασικά συμπτώματα είναι αδυναμία ή μούδιασμα στο ένα άκρο, αδυναμία στη μισή πλευρά του προσώπου, δυσκολία στο λόγο, ακατανόητες λέξεις ή καθόλου λόγος. Αν και δεν υπάρχουν πλήρως εγγυημένες οδηγίες για να αποφύγουμε το εγκεφαλικό, η επιστημονική έρευνα δείχνει καθαρά ότι δύο πράγματα είναι σημαντικά: κατανόηση των παραγόντων κινδύνου και η υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου ενός εγκεφαλικού
Κάποιοι από αυτούς είναι μη ελέγξιμοι – γονίδια, ηλικία, φύλο – αλλά η γνώση είναι σημείο κλειδί. Εκτός από αυτά, ορισμένες ελέγξιμες συνθήκες και επιλογές στον τρόπο ζωής αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες για να αποφύγουμε το εγκεφαλικό.
Η μεγάλη ηλικία (πάνω από 65 ετών) και το γυναικείο φύλο αυξάνουν τον κίνδυνο, αλλά οι μικρότερες ηλικίες και οι άνδρες δεν σημαίνει ότι κινδυνεύουν. Για την ακρίβεια, τις τελευταίες δεκαετίες, το εγκεφαλικό εμφανίζεται όλο και περισσότερο στις δύο τελευταίες κατηγορίες. Οι φυλετικές ανισότητες επίσης αποτελούν έναν παράγοντα κινδύνου.
Η αντιμετώπιση και θεραπεία ορισμένων παθήσεων θα μειώσει τον κίνδυνο επίσης, όπως η αναιμία, οι δομικές ανωμαλίες της καρδιάς, η κολπική μαρμαρυγή και προηγούμενα εγκεφαλικά ή ισχαιμικά επεισόδια. Επιπροσθέτως, η υπέρταση, η χοληστερόλη, η καρδιοπάθεια, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 είναι ελέγξιμες καταστάσεις και αν δεν αντιμετωπιστούν αυξάνουν αρκετά τους παράγοντες κινδύνου. Τέλος, δύο συγκεκριμένες βλαβερές συνήθειες – το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν στην πρόληψη κατά του εγκεφαλικού
1. Υγιεινή διατροφή
Στοχεύστε στην πυκνότητα σε θρεπτικά στοιχεία, στα υγιεινά λιπαρά, στον έλεγχο των μερίδων και στην κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφών. Περιορίζουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα (με πολύ αλάτι). Χρωματίζουμε το πιάτο μας με δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, γαλακτοκομικά και ψάρι. Αυτές οι ομάδες τροφίμων έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.
2. Συνεχής κίνηση
Η παρατεταμένη ακινησία συνδέεται με προβλήματα υγείας που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού (παχυσαρκία, υπέρταση, χοληστερίνη και διαβήτη). Για τους ενήλικες συστήνονται 150 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης ή 75 λεπτά πιο έντονης κάθε εβδομάδα. Συνδυάζουμε διάφορα είδη: αεροβική, αντίσταση και ευελιξία.
3. Διατήρηση υγιούς βάρους
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό, ακόμα και σε νέους ανθρώπους. Το παραπανίσιο βάρος και η υψηλή αναλογία μέσης-γλουτών (μέτρηση της κοιλιακής παχυσαρκίας) συσχετίζονται με μια σειρά καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου όπως η υπέρταση, η χοληστερίνη, το σάκχαρο στο αίμα. Η σύνδεση παχυσαρκίας/ εγκεφαλικού πιστεύεται ότι διαμεσολαβείται από αυτούς τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες.
4. Κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με τον καιρό μπορεί να αυξήσει την υπέρταση και να τα επίπεδα των λιπιδίων (τα λεγόμενα τριγλυκερίδια), δύο στοιχεία κινδύνου για εγκεφαλικό. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για ισχαιμικά εγκεφαλικά όσο και για αιμορραγικά, ενώ η ελαφριά και μέτρια κατανάλωση συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο.
Τι εννοείται όμως εδώ όταν αναφέρεται το «μέτριο»; Σημαίνει ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά για τους άνδρες. Ωστόσο, φαίνεται ότι σε λίγο καιρό αυτή η οδηγία θα αλλάξει με μια πιο συντηρητική αλλαγή στο ένα ποτό την ημέρα αυστηρά για τους άνδρες.
5. Προτεραιότητα ο καλός νυχτερινός ύπνος
Οι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αυτή η σύσταση δεν είναι για την απόλαυση του ίδιου του ύπνου. Η χρόνια διατάραξη της διάρκειας ή ποιότητας του ύπνου συνδέεται με μια σειρά αρνητικών επιδράσεων στην υγεία, όπως αύξηση του βάρους, της αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη. Μήπως αυτά σας φαίνονται γνώριμα; Ναι, πρόκειται για παράγοντες κινδύνου που έχουμε επαναλάβει πολλές φορές εδώ.
Αν και η επιστήμη του ύπνου έχει ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά της για βέβαια αποτελέσματα, φαίνεται ότι η έλλειψη ύπνου ή ο υπερβολικός πόνος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Οι επιστήμονες είναι πιο βέβαιοι ότι οι διαταραχές ύπνου (όπως η αϋπνία, η υπνική άπνοια κλπ.) συνδέονται με κάποια επικινδυνότητα όσον αφορά στην εμφάνιση και επανάληψη εγκεφαλικού.