Τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν τρώμε μπρόκολο; Αυτό διερωτήθηκαν οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State University) και επέλεξαν με τη νεότερη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Laboratory Investigation, να διερευνήσουν τους μηχανισμούς που καθιστούν τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, τόσο πολύτιμα για την υγεία του εντέρου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει τα ευεργετικά οφέλη από την κατανάλωση του μπρόκολου, από τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέχρι και του καρκίνου, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρες οι λειτουργίες του σώματος που συμβάλλουν σε αυτά τα θετικά αποτελέσματα.
Για να το εξετάσουν περαιτέρω, η ερευνητική ομάδα διενέργησε πειράματα σε ποντίκια. Όπως αποκάλυψαν τα αποτελέσματα, το μυστικό της συγκεκριμένης υπερτροφής όσον αφορά τα οφέλη του εντέρου, δεν κρύβεται μόνο στις πολύτιμες βιταμίνες και τα θρεπτικά του συστατικά, αλλά και στα μόρια που απελευθερώνονται και συμβάλλουν στην προστασία του βλεννογόνου του εντέρου.
Ειδικότερα, τα σταυρανθή λαχανικά απελευθερώνουν μόρια που συνδέονται με τον υποδοχέα των διοξινών ή υποδοχέα αρωματικών υδρογονανθράκων (Aryl Hydrocarbon Receptor AhR), ένα συγκεκριμένο τύπο δηλαδή πρωτεΐνης. Αυτή η σύνδεση προκαλεί μια αντίδραση δραστηριοτήτων που επηρεάζουν τη λειτουργία των εντερικών κυττάρων.