Ποια συμπτώματα μαρτυρούν καρδιακή πάθηση

Δημοσιεύτηκε στις 18/01/2020 08:49

Ποια συμπτώματα μαρτυρούν καρδιακή πάθηση

Ένας από τους λόγους που η καρδιακή νόσος είναι τόσο θανατηφόρα είναι επειδή οι άνθρωποι αγνοούν ή αδιαφορούν για πολλά συμπτώματα, όταν αυτά πρωτοεμφανίζονται.

Ο οξύς πόνος στο στήθος σίγουρα θα κάνει τον καθένα να πάει στον γιατρό, αλλά τα συμπτώματα των καρδιακών προβλημάτων δεν είναι πάντα τόσο προφανή και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Δείτε μερικά από αυτά τα “αθώα” συμπτώματα, για να ξέρετε αν και πότε πρέπει να ανησυχήσετε:

Άγχος: Η καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος ή φόβο θανάτου. Πολλοί επιζώντες από καρδιακή προσβολή συχνά αναφέρουν ότι είχαν μια έντονη αίσθηση “επικείμενης καταστροφής”.

Βήχας: Ο επίμονος βήχας, ή συριγμός μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, ως αποτέλεσμα της συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν και αιμόπτυση.

Ζάλη: Ένα έμφραγμα μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα και απώλεια συνείδησης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και από δυνητικά επικίνδυνες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες).

Κόπωση: Ιδίως στις γυναίκες, η ασυνήθιστη κόπωση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, καθώς και κατά τις ημέρες και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν μίας τέτοιας. Γενικά, αν αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας.

Ναυτία ή έλλειψη όρεξης: Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να αισθάνονται άρρωστοι στο στομάχι τους ή να έχουν τάση για έμετο κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής. Το κοιλιακό πρήξιμο που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να επηρεάζει την όρεξη του ατόμου.

Πόνος σε άλλα μέρη του σώματος: Σε πολλές καρδιακές προσβολές, ο πόνος αρχίζει στο στήθος και εξαπλώνεται στους ώμους, τα χέρια, τους αγκώνες, την πλάτη, τον λαιμό, το σαγόνι, ή στην κοιλιά. Αλλά μερικές φορές δεν υπάρχει πόνος στο στήθος, αλλά μόνο πόνος σε αυτές τις άλλες περιοχές του σώματος, όπως στο ένα ή και τα δύο χέρια, ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Ο πόνος αυτός μπορεί “να έρχεται και να φεύγει”.

© Πηγή: In.gr