Ποια ώρα της μέρας νιώθουμε πιο κουρασμένοι – Πώς θα αποκτήσουμε αποθέματα ενέργειας

Δημοσιεύτηκε στις 24/11/2023 23:59

Ποια ώρα της μέρας νιώθουμε πιο κουρασμένοι – Πώς θα αποκτήσουμε αποθέματα ενέργειας

Το πρωινό ξύπνημα έχει ήδη προηγηθεί, το ίδιο και η μετάβαση στον χώρο της εργασίας. Ενδεχομένως ήδη να έχουμε καταναλώσει και το μεσημεριανό μας. Εκείνη ακριβώς η στιγμή είναι που η κούραση πιάνει… ταβάνι και βρισκόμαστε στα όρια κατάρρευσης, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα σε 2.000 ενήλικες αποκάλυψε ότι στις 2:36 το μεσημέρι είναι η στιγμή που νιώθουν πιο κουρασμένοι οι εργαζόμενοι, λίγο μετά το μεσημεριανό γεύμα. Παρόλα αυτά, η πτώση της ενεργητικότητας συμβαίνει σε τρεις φάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, με την πρώτη να καταγράφεται συνήθως πριν από τις 9 π.μ. για το 12%, ενώ ένας στους τρεις νιώθει την κούραση κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Η καθημερινότητά τους, βέβαια, επηρεάζεται αρνητικά. Για παράδειγμα, το 21% ξεσπούσε σε κλάματα, ενώ το 19% τσακώθηκε με τους/τις συντρόφους τους κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων χαμηλής ενέργειας. Επιπλέον, το 19% ακύρωσε κάποια κοινωνική έξοδο, το 16% έχει ξεχάσει σημαντικές υποχρεώσεις και το 15% παραδέχτηκε ότι φώναξε στα παιδιά του. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, το 12% αποκοιμήθηκε σε κάποια σύσκεψη, ενώ το 10% έκανε λάθη στην εργασία του.

Παρότι όμως όπως φαίνεται η κούραση είναι ένα συχνό φαινόμενο και θα μπορούσε να εμφανιστεί σε όλους, το 49% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει πώς να την αποτρέψει.
Πού εντοπίζονται, όμως, τα αίτια πίσω από την κόπωση;

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, οι κύριοι παράγοντες ήταν η έλλειψη ύπνου (45%), η ανεπαρκής πρόσληψη νερού (25%), η έλλειψη άσκησης (22%) και η κακή διατροφή (21%). Επιπλέον, το 19% αποδίδει τη χαμηλή τους ενέργεια σε μονότονα καθήκοντα και το 12% σε υπερβολικά χρονοβόρες συσκέψεις.
Είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο μέσος ενήλικας αναφέρει ότι παραπονιέται για την κούραση τρεις φορές την ημέρα και το 39% συζητά συχνά τα χαμηλά επίπεδα της ενέργειας με τους φίλους του. Ως προς την αντιμετώπισή τους, το 37% επιλέγει μια κούπα καφέ ή μια βόλτα σε εξωτερικούς χώρους, ένα 30% καταναλώνει σακχαρούχα σνακ, το 26% ρίχνει νερό στο πρόσωπό τους, ενώ το 12% ακούει δυνατά μουσική. Παρόλα αυτά, ένας στους τέσσερις θα αναζητήσει ιατρική συμβουλή.

Στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τα επίπεδα της ενέργειας και να αποφύγουν τις υφέσεις, το 38% έχει προσπαθήσει να βελτιώσει τις συνήθειες του ύπνου, το 36% έχει αυξήσει τη συχνότητα της άσκησης, το 30% έχει αλλάξει τη διατροφή, το 30% έχει λάβει συμπληρώματα και το 26% έχει ενσωματώσει περισσότερα διαλείμματα μέσα στην ημέρα.

Tips ενεργητικότητας

Η διατροφολόγος Rosie Millen στα πλαίσια αυτής της δημοσκόπησης μοιράστηκε διάφορες συμβουλές για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αυτών πτώσεων που έχουν ήδη επιβεβαιωθεί από διαφορετικές μελέτες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται το μάσημα τσίχλας, ένα σφηνάκι τζίντζερ, η παρακολούθηση βίντεο με χαριτωμένες γάτες, η ενασχόληση με δραστηριότητες ζωγραφικής, η δημιουργία μιας λίστας αναπαραγωγής μουσικής και η χρήση αγαπημένων αρωμάτων. Σημαντική επίσης στη διαχείριση των επιπέδων της ενέργειας είναι και η επαφή μας με τους φίλους μας αλλά και η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε σίδηρο ή, για τους πιο τολμηρούς, ένα κρύο ντους.

ygeiamou.gr