Πιο αποτελεσματική η θεραπεία αν ο γιατρός πιστεύει σε αυτή

Δημοσιεύτηκε στις 22/10/2019 16:52

Πιο αποτελεσματική η θεραπεία αν ο γιατρός πιστεύει σε αυτή

Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όσο περισσότερο οι γιατροί πιστεύουν σε αυτήν, όπως αποκαλύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Human Behavior». Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ντάρτμουθ.

Αυτό που έδειξαν ότι όταν οι γιατροί έχουν εμπιστοσύνη σε μια θεραπεία, οι ασθενείς αντιλαμβάνονται διακριτικά σημάδια κατά τη διαπροσωπική τους επαφή με τους γιατρούς, όπως πιο θερμούς τρόπους και αυξημένη επαφή με τα μάτια, γεγονός που επιδρά μειώνοντας τα επίπεδα του πόνου σε αυτούς.

Η μελέτη έδειξε ότι όχι μόνο οι ασθενείς νιώθουν καλύτερα όταν οι γιατροί τους είναι πιο σίγουροι για τη θεραπεία αλλά και η ίδια η θεραπεία καθίσταται πιο αποτελεσματική.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε αυτή τη θεωρία σε 24 συμμετέχοντες ο καθένας από τους οποίους ήρθε σε επαφή με ένα άτομο το οποίο προσποιείτο ότι ήταν γιατρός.

Το πείραμα

Σε κάθε συμμετέχοντα εφαρμόστηκε στο χέρι κάτι πολύ ζεστό και στη συνέχεια προσφέρθηκαν δύο κρέμες ανακούφισης από αυτόν που έπαιζε τον γιατρό.

Σε αυτούς που υποκρίνονταν ότι είναι γιατροί οι ερευνητές είχαν πει πως η μια κρέμα είναι θεραπευτική και η άλλη όχι.

Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στις δυο κρέμες, επρόκειτο για βαζελίνη και στις δύο περιπτώσεις.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς (οι οποίοι δεν είχαν λάβει καμία πληροφορία για την κρέμα) παρουσίασαν σημαντικότερη άμβλυνση του πόνου όταν οι γιατροί πίστευαν ότι τους δίνουν την αποτελεσματική κρέμα, λόγω ανεπαίσθητων αντιδράσεων των συμμετεχόντων γιατρών.

Αυτές μετρήθηκαν με τη βοήθεια κάμερας GoPro η οποία ήταν συνδεδεμένη με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προγραμματισμένο να ερμηνεύει σήματα όπως σουφρωμένες μύτες, ανυψωμένα φρύδια και κίνηση των άνω χειλιών.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Καταγράφηκε μειωμένη ψυχοφυσιολογική διέγερση με την αποτελεσματική θεραπεία.

Το πείραμα επαναλήφθηκε αρκετές φορές και τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν.

Ο αντίκτυπος στις κλινικές εκβάσεις

Ο καθηγητής Λουκ Τζ. Σανγκ, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν πως οι λεπτές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο στις κλινικές εκβάσεις».

Παρόλο που οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπαιζαν ρόλους και δεν ήταν πραγματικοί επαγγελματίες υγείας ή ασθενείς, μπορούμε να φανταστούμε ότι σε ένα πραγματικό κλινικό πλαίσιο, εάν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης φαίνονται ικανοί, ενθουσιώδεις και σίγουροι ότι μια θεραπεία θα πετύχει, ο αντίκτυπος στα αποτελέσματα των ασθενών θα είναι ακόμη πιο έντονος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Telegraph

 

© Πηγή: In.gr