Πίεση: Προσοχή από μικρή ηλικία

Δημοσιεύτηκε στις 24/07/2019 21:20

Πίεση: Προσοχή από μικρή ηλικία

Μεγάλη προσοχή στις δύο πρώτες δεκαετίες ενηλικίωσης…

Όσοι νέοι ενήλικες εμφάνιζαν υψηλή αρτηριακή πίεση και εξίσου υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στις ηλικίες των 20 και 30 ετών, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με νέα αμερικάνικη έρευνα, ανεξάρτητα από το αν τα επίπεδα αυτά επέστρεψαν ή όχι στις φυσιολογικές μονάδες.

Κρίσιμες δεκαετίες

Τα ευρήματα, από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, είναι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δεκαετίες των 20 αλλά και των 30 χρόνων αποτελούν μία κρίσιμη περίοδο, όπου η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερίνη είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς ακόμα και για την μελλοντική υγεία του ατόμου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από έξι μεγάλες μελέτες, με δείγμα μεγαλύτερο από 36.000 άτομα, ξεκινώντας από την ηλικία των 18 ετών ενώ για την επιστημονική μελέτη διερευνήθηκαν περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών επεισοδίων σε περίοδο 17 χρόνων.

Στα πλαίσια της μελέτης, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τα εν λόγω δεδομένα για να εκτιμήσει κατά πόσο η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αυξημένη χοληστερίνη – (στην ηλικία 18 έως και 39 έτη) αλλά και αργότερα (ηλικία άνω των 40 ετών) – εντείνει τον κίνδυνο εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ισχυροί «προγνωστικοί» παράγοντες

Οι χαμηλές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης αλλά και της χοληστερίνης στις πρώτες δεκαετίες της ενηλικίωσης, συσχετίστηκαν άμεσα με τις μεταγενέστερες εξίσου χαμηλές μετρήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση στους νέους αυξάνει κατά 37% τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η αυξημένη διαστολική πίεση κατά 21%.

Παράλληλα οι ερευνητές όρισαν τα αυξημένα επίπεδα πίεσης ως «ισχυρούς προγνωστικούς παράγοντες» των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εν λόγω έρευνα διότι λειτουργεί ως μία «αφύπνιση» προς την ιατρική κοινότητα αλλά και τους νέους, οι οποίοι παροτρύνονται να περνούν από συχνά προληπτικά τσεκάπ.

in.gr