Περιφερική αρτηριακή νόσος: Ο ρόλος των στατινών στην αντιμετώπισή της
Ποτέ δεν είναι αργά για την έναρξη χρήσης στατινών ως μέσου αντιμετώπισης της περιφερικής αρτηριακής νόσου.
Οι στατίνες συνδέονται με μείωση του κινδύνου θανάτου σε ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD), ακόμα και αν η λήψη τους καθυστερήσει μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας 2019 και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας.
Αυτοί που διακόπτουν τη λήψη στατινών διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με αυτούς που δεν πήραν ποτέ, κάτι που αναδεικνύει τη σημασία της δια βίου τήρησης της συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής σε υψηλές δόσεις.
Στη συγκεκριμένη έρευνα εξετάστηκε η τήρηση της θεραπείας με στατίνες σε ασθενείς με PAD και συμμετείχαν 691 άτομα που είχαν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο στην περίοδο μεταξύ 2010 και 2017. Αυτοί παρακολουθήθηκαν από τους ερευνητές για περίπου 50 μήνες.
Στην αρχή της μελέτης, το 73% των συμμετεχόντων ακολουθούσε μια θεραπεία με στατίνες, ποσοστό που έφτασε το 81% στους επόμενους 50 μήνες. Οι δόσεις αυξήθηκαν σταδιακά προκαλώντας μια αξιοσημείωτη πτώση του επιπέδου της ‘κακής’ χοληστερίνης (low density lipoprotein –LDL).
Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που σταμάτησαν τη θεραπεία διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο θανάτου (33%) με εκείνους που δεν ακολούθησαν ποτέ αυτή τη φαρμακευτική αγωγή (34%), ενώ εκείνοι που τήρησαν τη θεραπεία σε όλη την περίοδο των 50 μηνών μείωσαν τον κίνδυνο στο 20%.
Επίσης οι υψηλές δόσεις στατινών σχετίστηκαν με τις μικρότερες πιθανότητες θανάτου (10%) ενώ η μείωση της δοσολογίας με τις πιο αυξημένες (43%).
Ο Γιορν Ντόφειν, συντάκτης της μελέτης από το Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία εξηγεί ότι για την καλύτερη πρόγνωση είναι σημαντική η τήρηση της θεραπείας και η αποφυγή μείωσης της δόσης που αυξάνει ξανά τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL με κίνδυνο νέων επεισοδίων (εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.
«Ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσει κανείς τη θεραπεία», δηλώνει ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας ότι η καλύτερη επιλογή θεραπείας είναι οι ιδιαίτερα δραστικές στατίνες όπως η ροζουβαστατίνη των 40 mg και η ατορβαστατίνη των 80 mg χορηγούμενες στις υψηλότερες δυνατές δόσεις. Στις ελάχιστες περιπτώσεις μη ανοχής στις στατίνες που στην παρούσα έρευνα αποτελούσε μόνο το 2% των συμμετεχόντων, πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές θεραπείες μείωσης της χοληστερόλης LDL.
Παγκοσμίως, περίπου 200 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από PAD, ασθένεια που πλήττει τις αρτηρίες των ποδιών διακόπτοντας την κυκλοφορία του αίματος. Οι ασθενείς αυτοί έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό. Περίπου το 30% των ασθενών έχουν πόνο και κράμπες στα πόδια ενώ κάποιοι εμφανίζουν γάγγραινα λόγω της κακής κυκλοφορίας αίματος στα πόδια.
Οι στατίνες θεωρούνται θεραπεία εκλογής σε συνδυασμό με τη διακοπή του καπνίσματος, τη σωματική άσκηση, την υγιεινή διατροφή και την ελάττωση του βάρους. Αυτές μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, δεδομένου ότι μειώνουν την χοληστερόλη LDL που προκαλεί αθηροσκλήρωση.
Ωστόσο η τήρηση της συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής είναι ελλιπής. Το τελευταία 5 χρόνια μόνο το 57% των ασθενών στην Ευρώπη ακολουθούσαν τη θεραπεία όπως συνίστατο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ