Πειραματικό φάρμακο μιμείται τα οφέλη της σωματικής άσκησης

Δημοσιεύτηκε στις 22/10/2020 17:46

Πειραματικό φάρμακο μιμείται τα οφέλη της σωματικής άσκησης

Με απώτερο στόχο να αναπτύξουν θεραπεία για μια σπάνια μορφή μυϊκής δυστροφίας, ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα μόριο που δείχνει να φουσκώνει τους μυς χωρίς σωματική άσκηση.

Για όσους ελπίζουν μια μέρα να αποκτήσουν γυμνασμένο σώμα χωρίς να σηκωθούν από τον καναπέ, η λέξη-κλειδί ίσως είναι AMBMP.

Αυτό είναι το όνομα της ουσίας που δοκίμασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, προκειμένου να μιμηθούν τα αποτελέσματα της μυϊκής άσκησης σε πειραματόζωα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο έγκριτο Cell Reports Medicine, το μόριο AMBMP δείχνει να μιμείται τη δράση του ενζύμου CaMK, χάρη στο οποίο οι μύες δυναμώνουν με την άσκηση.

«Το CaMK ενεργοποιεί γονίδια που προάγουν την αύξηση των μυών και τον μεταβολισμό του λίπους» αναφέρει σε δελτίο Τύπου η καθηγήτρια Νευρολογίας Μελίσα Σπένσερ, πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης.

Στόχος των πειραμάτων είναι η ανάπτυξη θεραπείας για μια σπάνια μορφή μυϊκής δυστροφίας (LGMD). Η μετάλλαξη στην οποία οφείλεται η νόσος μειώνει τα επίπεδα του ενζύμου CaMK στα μυϊκά κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, η σωματική άσκηση δεν προσφέρει κανένα όφελος στους ασθενείς. Και, καθώς οι μύες δεν λαμβάνουν ποτέ το σήμα να δυναμώσουν, σταδιακά ατροφούν μέχρι τη σχεδόν πλήρη παράλυση.

Η Σπένσερ και οι ομάδα της δοκίμασαν περισσότερες από 2.000 διαφορετικές ουσίες σε καλλιέργειες μυϊκών κυττάρων ποντικού, αναζητώντας κάποια που μιμείται τη δράση του CaMK. Τα πλέον υποσχόμενα μόρια δοκιμάστηκαν σε ποντίκια με μια μετάλλαξη παρόμοια με αυτή που προκαλεί τη δυστροφία LGMD.

Η χορήγηση του φαρμάκου AMBMP στα ποντίκια «ενεργοποίησε το CaMK και αποκατέστησε όλες τις ιδιότητες που αναγνωρίσαμε ως ελαττωματικές στο μοντέλο της ασθένειας» λέει η Δρ Σπένσερ.

Η καθηγήτρια εκτιμά ότι το AMBMP ή  ουσίες με παρόμοια δράση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία για διάφορες μορφές μυϊκής δυστροφίας, καθώς και σε ασθενείς με ατροφία των μυών λόγω παρατεταμένης ακινησίας.

Ποιος ξέρει; Παρόμοια φάρμακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως γυμναστική σε χάπι.

Μέχρι σήμερα το AMBMP δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, ωστόσο οι ερευνητές έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που καλύπτει τα παράγωγα του μορίου.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook