Παραλλαγή Όμικρον – Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα των επιστημόνων για τη μεταδοτικότητα, τη νόσηση και τα εμβόλια

Δημοσιεύτηκε στις 28/11/2021 14:39

Παραλλαγή Όμικρον – Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα των επιστημόνων για τη μεταδοτικότητα, τη νόσηση και τα εμβόλια

Καταιγιστικές είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί σε όλον τον πλανήτη η ανακάλυψη της νέας -και πιθανώς πιο μεταδοτικής- παραλλαγής του κοροναϊού από τη Νότια Αφρική, η οποία πέρασε γρήγορα τα σύνορα της αφρικανικής ηπείρου.

Η παραλλαγή Όμικρον, όπως την ονόμασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίστηκε επίσημα την Παρασκευή, με κρούσματά της να εντοπίζονται μέχρι στιγμής εκτός από τη Νότια Αφρική, στην επίσης αφρικανική Μποτσουάνα, το Χονγκ Κονγκ και σε αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η μία μετά την άλλη χώρες ανακοινώνουν τις τελευταίες ημέρες νέα δραστικά μέτρα και ταξιδιωτικούς περιορισμούς καθώς, δεν έφτανε η ήδη μεγάλη διασπορά της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα -ειδικά στην Ευρώπη- πλέον φοβούνται το νέο στέλεχος Όμικρον, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «ανησυχητική παραλλαγή».

Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγες μόλις ημέρες αφότου κυβερνήσεις χωρών στην Ευρώπη ανακοίνωσαν την επιβολή νέων lockdown.

Εύλογη είναι η ανησυχία που προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η παραλλαγή «Όμικρον», με τους ειδικούς να σημειώνουν πως -με βάση τουλάχιστον τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους- απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες καθώς φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική ή ίσως πιο επικίνδυνη από τη «Δέλτα».

Το καθησυχαστικό στοιχείο πάντως, όπως προκύπτει μέχρι στιγμής, είναι ότι η νέα παραλλαγή προκαλεί ήπια ασθένεια, με συμπτώματα που διαρκούν 1-2 ημέρες (κυρίως κούραση και μυαλγίες).

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το τι μέλλει γενέσθαι με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Σε κάθε περίπτωση, οι φαρμακευτικές εταιρείες αναμένουν να έχουν πιο σαφή εικόνα εντός των επόμενων 10 ημερών, ενώ δηλώνουν πως μπορούν να προσαρμόσουν σχετικά γρήγορα τα σκευάσματά τους στη νέα παραλλαγή.

Η γιατρός που ανακάλυψε την παραλλαγή λέει ότι τα συμπτώματα «εξαιρετικά ήπια»

Η γιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νότιας Αφρικής, Angelique Coetzee, σε δηλώσεις της υποστήριξε πως τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι «εξαιρετικά ήπια».

Η Δρ. Angelique Coetzee, είπε ότι εντόπισε για πρώτη φορά την παραλλαγή σε έναν άνδρα 30 ετών, ο οποίος παρουσίαζε κούραση και ήπιο πονοκέφαλο, αλλά κανένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα του κοροναϊού.

«Αυτό που βλέπουμε κλινικά στη Νότια Αφρική και να θυμάστε ότι βρίσκομαι στο επίκεντρο, είναι εξαιρετικά ήπιο. Για εμάς, είναι ήπιες περιπτώσεις» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, ωστόσο, «σε δύο εβδομάδες από τώρα ίσως θα πούμε κάτι διαφορετικό».

Τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε, επίσης, στην παραλλαγή Όμικρον, επικαλούμενος χθεσινές δηλώσεις της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Νότιας Αφρικής που μίλησε στο Sputnik.

Σύμφωνα με αυτές, τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα, ενώ κανείς από τους νοσήσαντες δεν έχει χάσει την όσφρηση ή την γεύση του και ήδη κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους.

Επίσης, τα νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο φόρτο λόγω εισαγωγών από φορείς της παραλλαγής Όμικρον και θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για περισσότερα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα, αλλά κυρίως για να δούμε τι κλινική εικόνα παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι.

«Θα ξέρουμε μόνο μετά από δύο εβδομάδες. Ναι, μεταδίδεται αλλά προς το παρόν ως γιατροί δεν ξέρουμε γιατί γίνεται τόσος ντόρος, καθώς ακόμα το διερευνούμε. Θα γνωρίζουμε μόνο σε δύο με τρεις εβδομάδες, καθώς ήδη έχουμε δεχθεί κάποιους ασθενείς και είναι αρκετά νέοι, κάτω των 40 ετών» ανέφερε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νότιας Αφρικής, η οποία επέκρινε την απόφαση κάποιων χωρών να απαγορεύσουν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρικής, κάνοντας λόγο για «πρόωρη» απόφαση καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς πληροφορίες για το πόσο επικίνδυνη είναι.

Δεν θα πυροδοτήσει μια νέα πανδημία, εκτιμά ο επικεφαλής ερευνών του εμβολίου της Οξφόρδης

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Άντριου Πόλαρντ, ο βρετανός επιστήμονας που ήταν επικεφαλής των ερευνών για την παρασκευή του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca κατά του κοροναϊού.

Όπως σημειώνει, τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν από σοβαρή νόσηση εξαιτίας της νέας παραλλαγής, ενώ τονίζει πως αυτή δεν πρόκειται να οδηγήσει σε «επανεκκίνηση της πανδημίας».

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC, ο Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, τόνισε: «Αν κοιτάξετε πού βρίσκονται οι περισσότερες μεταλλάξεις, είναι σε περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας παρόμοιες με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές μέχρι τώρα. Αυτό δείχνει ότι παρά τις μεταλλάξεις που υπήρξαν και σε άλλες παραλλαγές του ιού, τα εμβόλια συνέχισαν να αποτρέπουν την πολύ σοβαρή νόσηση καθώς κινούμασταν από την Άλφα, στη Bήτα, στη Γάμα και τη Δέλτα».

«Εχουμε κάποια αισιοδοξία ότι το εμβόλιο θα πρέπει να λειτουργεί και ενάντια σε αυτήν την παραλλαγή, αναφορικά με τη σοβαρή νόησηση, αλλά πρέπει να περιμένουμε αρκετές εβδομάδες προκειμένου να το επιβεβαιώσουμε. Αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί μια επανεκκίνηση πανδημίας σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό όπως είδαμε πέρυσι» σημείωσε ο σερ Πόλαρντ και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η παραλλαγή Όμικρον.

Ο καθηγητής δήλωσε επίσης αισιόδοξος, ότι ένα νέο εμβόλιο, εάν χρειαζόταν, θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα.

Πότε θα έχουμε σαφή δεδομένα

Σαφή δεδομένα σε σχέση με τα ανωτέρω θα είναι διαθέσιμα εντός των επομένων 2-4 εβδομάδων. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κρίνεται ακόμα πιο αναγκαίος ο εμβολιασμός με την τρίτη αναμνηστική δόση για την επίτευξη της μέγιστης προστασίας από τη σοβαρή νόσο COVID-19, καθώς και η συνεχής επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των κρουσμάτων προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης.

Επιπλέον, η αύξηση των εμβολιασμών στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των ανεπτυγμένων κρατών και των διεθνών οργανισμών.

Η πλειοψηφία των ειδικών σημειώνει ότι ακόμα και στην πιθανότητα επιβεβαίωσης των πλέον δυσμενών σεναρίων, δεν θα επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση της πανδημίας.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook