Παγώνη: Πώς ξεχωρίζουν τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού – Το ενδεχόμενο επιδημίας

Δημοσιεύτηκε στις 31/05/2024 11:37

Παγώνη: Πώς ξεχωρίζουν τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού – Το ενδεχόμενο επιδημίας

Τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας στο εξωτερικό ότι ενδέχεται να υπάρξει επιδημία δάγκειου πυρετού – ο ΠΟΥ τον χαρακτήρισε «παγκόσμια απειλή» αν και στην Ευρώπη περιορισμένης μετάδοσης – σχολίασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας την αντίθεσή της γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

«Κρούσματα μπορεί να υπάρξουν πολλά, αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε επιδημία» τόνισε αναφερόμενη παράλληλα στον ρόλο της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα που σχετίζονται με ασθένειες.

Ακολούθως, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά συμπτώματα του δάγκειου πυρετού και στα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό.

«Η μετάδοση γίνεται από ιδιαίτερα κουνούπια που λέγονται ‘γίγας’ και έρχονται από την Αφρική. Σημασία έχει ότι η κλινική εικόνα ενός ασθενούς [με δάγκειο] είναι πολύ επιβαρυμένη. Εκτός από τον πολύ υψηλό πυρετό, έχει αδυναμία, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, εξανθήματα αιμορραγικά και λεμφαδενοπάθεια, διόγκωση λεμφαδένων, η κλινική του εικόνα είναι βαριά».

Γι΄αυτό όταν ακούμε επιδημία, πρόσθεσε, υπάρχει αυτή η αναστάτωση και για τα μικρά παιδιά και για τους μεγάλους σε ηλικία, αλλά να ξέρουμε ότι «τα συμπτώματα είναι αντιμετωπίσιμα, δεν πρέπει να υπάρχει πανικός».

Όσον αφορά την συνήθη αντιμετώπιση προς κάποιους που φοβούνται «έλα μωρέ, ένα κουνούπι είναι», η κ. Παγώνη τόνισε ότι «όλοι οι οργανισμοί δεν είναι ίδιοι, υπάρχουν άνθρωποι που είναι περισσότερο αλλεργικοί και έχουν μεγάλες ευαισθησίες, δεν αντιδρούν στο τσίμπημα του κουνουπιού όλοι το ίδιο».

Τέλος, διευκρίνισε ότι ο ιός του δάγκειου πυρετού δεν κολλάει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο φορέας είναι πάντα το κουνούπι, ενώ δεν χρειάζεται κάποιο ενισχυμένο εντομοαπωθητικό ειδικά για το αφρικανικό κουνούπι. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία των ψεκασμών στις οποίες οφείλουν να προχωρήσουν Περιφέρειες και δήμοι.

Στην Ευρώπη

Ο δάγκειος πυρετός δεν είναι ενδημικός στην Ευρώπη, όπου τα αναφερόμενα κρούσματα σχετίζονται κυρίως με ταξίδια. Παρόλα αυτά από το 2010 έχουν καταγραφεί αυτόχθονα κρούσματα δαγκείου, στην Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία (Μαδέρα) και Ισπανία.

Το 2023, αυτόχθονα κρούσματα αναφέρθηκαν σε τρεις χώρες: στην Ιταλία 82, στην Γαλλία 45 και στην Ισπανία τρία.

Φέτος δεν έχουν αναφερθεί αυτόχθονα κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη, αν και το καλοκαίρι, που αρχίζει η δραστηριότητα των κουνουπιών, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ, ειδικά εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δυνατότητα διενέργειας τεστ δάγκειου πυρετού είναι περιορισμένη. Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα περιστατικά εκτιμάται ότι θα αφορούν λοίμωξη για πρώτη φορά, οπότε θα είναι ήπια και δεν θα χρειαστούν περίθαλψη. Έτσι, αναμένεται ότι η επίπτωση της νόσου θα υποτιμηθεί.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι η Ευρώπη αναμένει πιθανώς περιορισμένη, τοπική μετάδοση κατά τους προσεχείς καλοκαιρινούς μήνες και τις αρχές του φθινοπώρου.

Υπογραμμίζει ότι τα κουνούπια που είναι φορείς της νόσου, είναι τα Aedes albopictus και Aedes aegypti. Το Aedes albopictus έχει εδραιωθεί στη βόρεια και δυτική Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια. Το Aedes aegypti έχει ήδη εγκατασταθεί στην Κύπρο και στη Μαδέρα της Πορτογαλίας.

in.gr