Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Αρθρίτιδας: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε

Δημοσιεύτηκε στις 12/10/2020 15:43

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Αρθρίτιδας: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε

Η αρθρίτιδα αποτελεί φλεγμονή των αρθρώσεων, που μπορεί να επηρεάσει μία ή και πολλές αρθρώσεις. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας, με διαφορετικές αιτίες και μεθόδους θεραπείας. Δύο από τους πιο συνηθισμένους τύπους είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας συνήθως αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν ξαφνικά. Η αρθρίτιδα παρατηρείται συχνότερα σε ενήλικες άνω των 65 ετών, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε παιδιά, εφήβους και νεότερους ενήλικες. Η αρθρίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες και σε άτομα που είναι υπέρβαρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας;

Ο πόνος στις αρθρώσεις, η δυσκαμψία και το πρήξιμο αποτελούν τα συνηθέστερα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Το εύρος κίνησης μπορεί επίσης να μειωθεί και μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς και ερυθρότητα του δέρματος γύρω από την άρθρωση. Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα παρατηρούν ότι τα συμπτώματά τους είναι εντονότερα το πρωί.

Στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μπορεί να αισθανθεί κανείς κούραση ή να παρατηρηθεί απώλεια της όρεξης λόγω της φλεγμονής που προκαλεί η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί επίσης να μειωθεί ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων ή και να εκδηλωθεί ήπιος πυρετός.

Που οφείλεται η αρθρίτιδα;

Ο χόνδρος αποτελεί τον σταθερό αλλά ευέλικτο συνδετικό ιστό των αρθρώσεων. Προστατεύει τις αρθρώσεις, απορροφώντας την πίεση και το σοκ που δημιουργούνται όταν κινείστε και ασκείτε πίεση σε αυτές. Η μείωση της φυσιολογικής ποσότητας αυτού του ιστού των χόνδρων προκαλεί ορισμένες μορφές αρθρίτιδας.

Η περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας προκύπτει από την φυσιολογική φθορά. Μια μόλυνση ή ένας τραυματισμός στις αρθρώσεις μπορεί να επιδεινώσει αυτή τη φυσική διάσπαση του ιστού του χόνδρου, με τον κίνδυνο να είναι αυξημένος στην περίπτωση ιατρικού ιστορικού στην οικογένεια.

Μια άλλη κοινή μορφή αρθρίτιδας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί αυτοάνοση διαταραχή κι εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθενται στους ιστούς του σώματος, πράγμα που επηρεάζει το αρθρικό υγρό που τρέφει τον χόνδρο και λιπαίνει τις αρθρώσεις. Η ακριβής αιτία πίσω από τις «επιθέσεις» του ανοσοποιητικού παραμένει άγνωστη, οι επιστήμονες ωστόσο έχουν ανακαλύψει γενετικούς δείκτες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης.

Ποιες αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αρθρίτιδα;

Η απώλεια βάρους και η διατήρηση υγιούς βάρους μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας ενώ μπορεί να μειωθούν και τα συμπτώματα, στην περίπτωση που έχουν εκδηλωθεί. Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής αποτελεί το «κλειδί» για την διατήρηση υγιούς βάρους, με τους ειδικούς να προτείνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που μπορεί να συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής. Άλλα τρόφιμα που μειώνουν τη φλεγμονή περιλαμβάνουν τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

Η τακτική άσκηση, παράλληλα, θα διατηρήσει τις αρθρώσεις σας εύκαμπτες. Το κολύμπι είναι συχνά μια καλή μορφή άσκησης για άτομα με αρθρίτιδα, διότι δεν ασκεί πίεση στις αρθρώσεις σας όπως το τρέξιμο και το περπάτημα. Ο ενεργός τρόπος ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντικός, εξίσου σημαντικό όμως είναι να ξεκουράζεστε όταν χρειάζεται και να αποφεύγετε την υπερβολική δραστηριότητα.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook