Ουσιαστική υποβάθμιση στην ψυχική υγεία προκαλεί η πανδημία
Σημαντική υποβάθμιση στην ψυχική υγεία τους έχουν υποστεί οι Βρετανοί από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το Πανεπιστήμιο του Γιορκ, που διερευνά πώς η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία του έθνους με την πάροδο του χρόνου.
Εξαιτίας της παρατεταμένης επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, η ερευνητική ομάδα εκφράζει φόβους ότι η ψυχική ευημερία των ανθρώπων θα μπορούσε να χειροτερέψει με επαναλαμβανόμενες αναζωπυρώσεις της πανδημίας μακροπρόθεσμα.
Στη μελέτη, που συμπεριέλαβε 8317 συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν δυστυχισμένοι και σε κατάθλιψη στο δεύτερο lockdown. Μάλιστα στο δεύτερο κύμα, λιγότεροι ενδιαφέρονταν να αναλάβουν έναν χρήσιμο ρόλο, κάτι που παρατηρήθηκε περισσότερο στο πρώτο κύμα.
Συνολικά πάντως, δεν επηρεάστηκαν όλοι το ίδιο.
Οι γυναίκες στα 20 και τα 30 τους αντιμετώπισαν τα περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, σε αντίθεση με τους ηλικιωμένους άνδρες που διαπιστώθηκε ότι επηρεάστηκαν λιγότερο από την πανδημία.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τη Διαχρονική Μελέτη Νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHLS), η οποία ξεκίνησε μια έρευνα για την Covid-19 προκειμένου να εξετάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κοροναϊού.
Εξέτασαν τα επίπεδα κοινωνικοοικονομικής ανισότητας και ψυχολογικής δυσφορίας το 2019, πριν χτυπήσει η πανδημία, και παρακολούθησαν την ψυχική υγεία των ανθρώπων στα δύο κύματα της πανδημίας μέχρι τον Μάρτιο του 2021.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δώδεκα δείκτες που περιλαμβάνουν την αδυναμία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, την απόλαυση των καθημερινών δραστηριοτήτων, προβλήματα ύπνου και αισθήματα κατάθλιψης και αναξιότητας.
Διαπίστωσαν ότι η πανδημία είχε προκαλέσει σημαντική έκπτωση στη συνολική ψυχική υγεία μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαρτίου 2021 και ότι η κατανομή των προβλημάτων ψυχικής υγείας στον πληθυσμό έγινε πιο άνιση.
Ο Δρ Απόστολος Δαβίλλας, από την Ιατρική Σχολή Νόριτς του Πανεπιστημίου Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε: «Η ψυχική υγεία των ανθρώπων επιδεινώθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Και το δεύτερο κύμα συνδέθηκε με αύξηση του επιπολασμού και της μεταβλητότητας της ψυχολογικής δυσφορίας. Έτσι, η πανδημία είχε παρατεταμένη επιζήμια επίδραση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του Covid, διαπιστώσαμε ότι επηρεάστηκε περισσότερο η ικανότητα των ανθρώπων να απολαμβάνουν τις καθημερινές δραστηριότητες και να παίζουν χρήσιμο ρόλο. Στο δεύτερο κύμα, οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν προβλήματα με τη λήψη αποφάσεων, κατάθλιψη, δυστυχία και κακή συγκέντρωση.
Κατά τα δύο πρώτα lockdown, οι δημογραφικοί παράγοντες συνέβαλαν στην ανισότητα της ψυχικής υγείας. Βρήκαμε ότι οι νεότερες γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 34 ετών υπέφεραν περισσότερο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στα δύο φύλα. Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών ήταν η λιγότερο ταλαιπωρημένη ομάδα.
Οι λόγοι για τη δυστυχία των ανθρώπων είναι πιθανόν να περιλαμβάνουν την άμεση έκθεση στον Covid-19, το θάνατο αγαπημένων προσώπων, τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη φροντίδα των άλλων, τις οικονομικές δυσκολίες, τις απώλειες θέσεων εργασίας, την καραντίνα, την εργασία από το σπίτι, την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά, την διαφορετική επιβάρυνση των οικογενειών για εκπαίδευση στο σπίτι, αλλά και την επιβάρυνση από τις οικιακές εργασίες».
Η μελέτη με τίτλο «Η πανδημία Covid-19 και ο αντίκτυπός της στην κοινωνικοοικονομική ανισότητα της ψυχολογικής δυσφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο: μια ενημέρωση» από την καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του York Σιαογίνγκ Γκάο, τον δρ Απόστολο Δαβίλλα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Γιορκ Άντριου Μ. Τζόουνς από το πανεπιστήμιο του Γιορκ, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Health Economics.
in.gr