Ουλίτιδα: Αυτές οι 2 τροφές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας των ούλων
Εάν το στόμα σας είναι πολύ ευαίσθητο και είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα, υπάρχουν δυο τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν. Περισσότερο από το 42% των ενηλίκων άνω των 30 ετών έχουν ουλίτιδα, οπότε εάν είστε ένας από αυτούς, δεν είστε μόνοι.
Ιδιαίτερα συχνή σε άνδρες, ηλικιωμένους πληθυσμούς και άτομα που καπνίζουν, η ασθένεια των ούλων προκαλεί συμπτώματα περιοδοντίτιδας όπως πρησμένα ούλα, ευαίσθητα ούλα που αιμορραγούν εύκολα, υποχώρηση της γραμμής των ούλων, κακή αναπνοή που δεν φεύγει και πύον μεταξύ των δοντιών και των ούλων.
Η σημασία της στοματικής υγιεινής
Η γενική οδοντιατρική φροντίδα, όπως το τακτικό βούρτσισμα και ο καθαρισμός των δοντιών με νήμα, είναι πάντα μια έξυπνη κίνηση για να διατηρήσετε την υγεία του στόματός σας σε άριστη κατάσταση. Η διατήρηση της υγείας του στόματός σας βοηθά και άλλα μέρη του σώματός σας να παραμείνουν υγιή, καθώς η περιοδοντική νόσος συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.
Οι 2 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο ουλίτιδας
Εκτός από το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος καθημερινά καθημερινά, ο οδοντίατρός σας πιθανώς σας έχει πει να είστε προσεκτικοί σχετικά με την κατανάλωση πολλών γλυκών τροφίμων και ποτών που μπορούν να συμβάλουν στην τερηδόνα και την ασθένεια των ούλων. Ωστόσο, υπάρχουν δύο γλυκά φρουτώδη σνακ, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας των ούλων, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στο Foods:
- τα εσπεριδοειδή και
- οι καρύδες.
Πώς αυτές οι τροφές βοηθούν στην πρόληψη της ουλίτιδας
Ειδικότερα, μια ένωση που βρίσκεται στα γκρέιπφρουτ και τις καρύδες είναι εκείνη που ωφελεί το στόμα σας. Ονομάζεται prunin laurate, ή Pru-C12 και στοχεύει τα επιβλαβή βακτήρια – ειδικά το Porphyromonas gingivalis – από τα παραδοσιακά στοματικά διαλύματα. Αυτή η ένωση επίσης εμποδίζει τα βακτήρια να σχηματίζουν βιοφίλμ, τα οποία ουσιαστικά ασφαλίζουν τα βακτήρια, καθιστώντας πιο δύσκολη την απαλλαγή από αυτά.
Η προυνίνη (prunin) προέρχεται από το φλοιό του γκρέιπφρουτ και το λαυρικό οξύ βρίσκεται στο λάδι καρύδας (και στο μητρικό γάλα). Η ουσία που δημιουργούν αυτά τα δύο είναι βακτηριοκτόνος. Στο μέλλον, μπορεί να ενσωματωθεί σε οδοντιατρικά προϊόντα που βλέπετε στα ράφια.
Έτσι, η απάντηση είναι να δαγκώσετε ένα φλοιό γκρέιπφρουτ; Ή να το βυθίσετε σε λάδι καρύδας, μπισκότα και γάλα; Πιθανώς όχι. Αντίθετα, αυτά τα ευρήματα της έρευνας μας δίνουν ελπίδα ότι τα μελλοντικά στοματικά διαλύματα και άλλα προϊόντα οδοντιατρικής φροντίδας θα είναι πιο φυσικά, λιγότερο σκληρά και ίσως ακόμη καλύτερα για τα στόματά μας.