Οστεοπόρωση: Ο Νο1 τρόπος να την καθυστερήσετε, σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους

Δημοσιεύτηκε στις 26/09/2024 19:00

Οστεοπόρωση: Ο Νο1 τρόπος να την καθυστερήσετε, σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους

Αντίθετα, μπορείτε να καταφέρετε να γίνετε ακόμα πιο δυνατοί, αν απλώς κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η οστική πυκνότητα αρχίζει να χάνετε ήδη από την ηλικία των 30 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν λαμβάνετε μέτρα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσετε.

Ποιο είναι όμως το κλειδί που κάνει τη διαφορά; Δύο ενδοκρινολόγοι μοιράζονται τον νούμερο ένα παράγοντα που θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε τα οστά σας γερά, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

«Η οστεοπόρωση είναι μια σιωπηλή διαταραχή των οστών που οδηγεί στη μειωμένη αντοχή τους, λόγω της χαμηλής οστικής πυκνότητας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κατάγματα», λέει η Δρ Chhaya Makhija, MD, DipABLM, ενδοκρινολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της Unified Endocrine and Diabetes Care.

Όπως τονίζει, η οστεοπόρωση μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως με την μέτρηση της οστικής πυκνότητας, μιας διαγνωστικής απεικονιστικής εξέτασης που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος .

Η Δρ Makhija εξηγεί ότι ο κίνδυνος για οστεοπόρωση αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε, και αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όταν μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, μια διασικασία που σχετίζεται με χαμηλότερη οστική πυκνότητα.

Ο Dr. Libu Varughese, MD, ενδοκρινολόγος και ιατρικός σύμβουλος στο Aeroflow Diabetes, υπογραμμίζει για το λόγο αυτό, την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης της οστεοπόρωσης μετά την ηλικία των 50 ετών και ειδικά για τις γυναίκες.

Ωστόσο, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν είναι οι μόνες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Ο Δρ Varughese αναφέρει ότι τα άτομα με διαβήτη, οι χρόνιοι καπνιστές ή όσοι καταναλώνουν αλκοόλ και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καταγμάτων ισχίου ή οστεοπόρωσης διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο.

Όπως εξηγούν, η οστεοπόρωση προκαλείται όταν η απώλεια πυκνότητας του οστού συμβαίνει με ταχύτερο ρυθμό από τον σχηματισμό του.

«Η έλλειψη επαρκών θρεπτικών συστατικών, η υπερβολική απώλεια βάρους, οι διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία και η δυσαπορρόφηση του ασβεστίου και της βιταμίνης D μπορούν να επιδεινώσουν την απώλεια οστικής μάζας.

Επίσης, η κατανάλωση στεροειδών, που είναι γνωστά για την πρόκληση ταχείας μείωσης της οστικής πυκνότητας με τους ασθενείς να διατρέχουν μακροπρόθεσμα, υψηλότερο κίνδυνο για σπονδυλικά κατάγματα και παράγοντες κινδύνου ευθραυστότητας», λέει η Δρ Makhija.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της οστεοπόρωσης

Η Δρ Makhija τονίζει ότι το κλειδί για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι η κίνηση και η άσκηση. «Μείνετε δραστήριοι και επικεντρωθείτε σε ασκήσεις με βάρη και μυϊκή ενδυνάμωση για να βελτιώσετε τη μυϊκή σας μάζα, την οστική μάζα και την ισορροπία σας.

Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση με βάρη είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της απώλειας οστών και μυών».

«Η σωματική δραστηριότητα είναι μια από τις καλύτερες συνταγές που μπορεί να μας βοηθήσει ακόμα κι αν έχουμε παράγοντες κινδύνου για χαμηλή οστική πυκνότητα.

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι χάνουν μύες καθώς γερνάνε και η απώλεια μυών οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο πτώσεων», συμπληρώνει η Δρ Makhija λέγοντας ότι ειδικά οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του σώματος είναι ένας καλός τρόπος για την πρόληψη της πτώσης, η οποία είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν τα οστά και οι μύες είναι αδύναμα.

«Αν έχεις ένα δυνατό σώμα είναι λιγότερο πιθανό να χάσεις την ισορροπία σου και να έχεις μια καταστροφική πτώση», υποστηρίζει.

Διαβήτης και οστεοπόρωση

Σύμφωνα με τον Δρ Varughese, ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση. Αυτό συμβαίνει επειδή το χρόνιο υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό των οστών, προκαλώντας συσσώρευση λιπιδίων στον μυελό των μακρών οστών, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των οστεοβλαστών (κύτταρα που απαιτούνται για τη σύνθεση των οστών) που είναι διαθέσιμοι για τον σχηματισμό οστών.

«Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στην προστασία από τον διαβήτη ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης» τονίζει.

«Επιπλέον, η διατροφή πρέπει να ενισχύεται από βιταμίνη D και ασβέστιο ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη, μια θρεπτική ουσία που αποτελεί το 50% του όγκου των οστών και το ένα τρίτο της μάζας του» καταλήγει η Δρ Makhija.

Πηγή:oloygeia.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook