Όμικρον – Σχετικά λίγα τα κρούσματα σοβαρής Covid-19 στη Νότια Αφρική

Δημοσιεύτηκε στις 09/12/2021 19:34

Όμικρον – Σχετικά λίγα τα κρούσματα σοβαρής Covid-19 στη Νότια Αφρική

Η παραλλαγή Όμικρον ίσως συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο σοβαρής νόσου σε σχέση με την Δέλτα, δείχνουν τα πρώτα δεδομένα από νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής, αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επιδείνωσης το επόμενο διάστημα.

Λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών Covid-19 που χρειάστηκαν νοσηλεία μετά την εμφάνιση της Όμικρον πάσχουν από βαριά νόσο, συγκριτικά με δύο τρίτα των ασθενών στα δύο προηγούμενα πανδημικά κύματα.

Τα δεδομένα που παρουσίασε το νοτιοαφρικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων (NICD) αφορούν 1.633 νοσηλείες που αναφέρθηκαν το διάστημα 14 Νοεμβρίου – 8 Δεκεμβρίου σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία της Τσουάνε, μετροπολιτικής περιοχής που περιλαμβάνει την Πρετόρια όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα Όμικρον.

Από τις εισαγωγές αυτές, το 31% αφορούσε βαριά περιστατικά, δηλαδή ασθενείς που χρειάζονταν οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Συγκριτικά, το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 67% τις πρώτες εβδομάδες του πρώτου κύματος και στο 66% στις αρχές του δεύτερου κύματος.

Το NICD επισήμανε πάντως ότι η μελέτη δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και πως δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων καθώς το τέταρτο κύμα συνεχίζεται.

Επιπλέον, η μελέτη δεν εξέτασε την εμβολιαστική κατάσταση των νοσηλευόμενων ασθενών, και επομένως δεν διευκρινίζει αν ο μειωμένος κίνδυνος σοβαρής νόσου οφείλεται στον μαζικό εμβολιασμό.

Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, η παραλλαγή Όμικρον ίσως είναι πιο μεταδοτική, ακόμα και μεταξύ εμβολιασμένων, δείχνει όμως να προκαλεί πιο ήπια νόσο.

«Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι πιο αυξημένος με την Όμικρον, όμως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που μας οδηγούν να πιστεύουμε ότι η Όμικρον προκαλεί συμπτώματα λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με τη Δέλτα, όμως και σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του ΠΟΥ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση των Pfizer/BioNTech ότι το εμβόλιό τους ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της Όμικρον.

Οι εταιρείες ανέφεραν πάντως ότι η αναμνηστική δόση ανεβάζει τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 25 φορές.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook