Όλα για την ζωή μας: Η ανεξέλεγκτη κούραση

Δημοσιεύτηκε στις 26/03/2023 12:02

Όλα για την ζωή μας: Η ανεξέλεγκτη κούραση

Ποια η διαφορά ανάμεσα στη φυσιολογική και στη μη φυσιολογική κούραση;

Για πολλούς ανθρώπους η κούραση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς η καθημερινότητά μας είναι πλέον πολύ αγχώδης.

Η δουλειά, η καριέρα, η οικογένεια, οι υποχρεώσεις, μπορεί να θέσουν σοβαρές προκλήσεις στην ευεξία μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα αρνητικά συναισθήματα και να αντιμετωπίσουμε την κούραση, την κόπωση και την εξάντληση.

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Τίνα Μεσσαροπούλου και ο ειδικός παθολόγος και διαβητολόγος, Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνης μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την ανεξέλεγκτη κούραση που πολλές φορές μπορεί να αισθανόμαστε.

«Εγώ ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν αφήνουν τον εαυτό τους όχι να κουραστεί αλλά να ξεκουραστεί. Πλέον, ελέγχω την κούραση. Δεν θέλω να γκρινιάζω ότι κουράστηκα και δεν μου αρέσει να ακούω και από τους άλλους την φράση ‘’είμαι κουρασμένος’’», είπε η Τίνα Μεσσαροπούλου.

Ο ειδικός παθολόγος, Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνης, ανέφερε πως κάποιος μπορεί να ελέγξει την κούραση του, όταν μιλάμε για μία κούραση που προέρχεται από κάποιο ψυχολογικό αίτιο ή από έντονη μυϊκή καταπόνηση και εκεί μπορούμε να παρέμβουμε.

«Η κούραση και η κόπωση όπως αναφέρεται στην Ιατρική είναι ένα γενικότερο σύμπτωμα που ακολουθεί πολλά νοσήματα και εκεί δυστυχώς δεν έχουμε κάποιον τρόπο παρέμβασης».

Η διαφορά ανάμεσα στη φυσιολογική και στη μη φυσιολογική κούραση

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλαμπάνη, η φυσιολογική κούραση έχει ένα προφανές αίτιο. Κατά συνέπεια, όταν έχεις ένα προφανές αίτιο όπως η κούραση και η μυϊκή καταπόνηση, τότε είναι φυσιολογική.

Η μη φυσιολογική κούραση είναι αυτή που λειτουργεί σαν σύμπτωμα ενός νοσήματος.

«Αυτό που θα πρέπει να διαχωρίσουμε είναι αν η οξεία κούραση έχει κάποιο ψυχολογικό υπόβαθρο ή όχι. Ο λόγος είναι πως μπορεί να είναι συνέπεια μίας οξείας νόσησης, αλλά εκεί έχουμε και άλλα συμπτώματα όπως βήχα ή πυρετό, τα οποία ταυτοποιούν πως πορεύεται από εκεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οξεία και χρόνια κόπωση θεωρείται όταν νιώθουμε κούραση από τις δέκα μέρες και πάνω και τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε τα παθολογικά αίτια.

Για παράδειγμα, η αναιμία όπως και οι διαταραχές του θυροειδή θα προκαλέσουν κόπωση. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε έναν τακτικό έλεγχο για να αποσαφηνίσουμε εάν υπάρχει κάποιο αίτιο.

«Κάτι που επιμένει πρέπει να διερευνάτε», τόνισε ο κ. Μπαλαμπάνης.

Αν και δεν υπάρχει σαφής ορισμός της κόπωσης και είναι μία ευρύτερη έννοια, την οποία μπορεί να ερμηνεύσει ο καθένας όπως θέλει, ο κ. Μπαλαμπάνης σημείωσε πως το κύριο σύμπτωμά της, είναι η αδυναμία να τελέσει κάποιος τις καθημερινές του υποχρεώσεις.

in.gr