Οι πρώιμες ενδείξεις των διατροφικών διαταραχών και η έγκαιρη διάγνωσή τους
Οι πρώτες προειδοποιητικές ενδείξεις ότι κάποιος μπορεί να πάσχει από διατροφικές διαταραχές ταυτοποιήθηκαν από μια νέα βρετανική μελέτη μεγάλης κλίμακας.
Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό British Journal of Psychiatry από το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων της Βρετανίας, έδειξαν ότι τα άτομα που διαγνώστηκαν με διατροφικές διαταραχές είχαν υψηλότερα ποσοστά άλλων ασθενειών και συνταγογραφημένων φαρμάκων κατά τα έτη πριν από τη διάγνωσή τους.
Τα ευρήματα μπορεί να δώσουν στους γιατρούς περισσότερες πιθανότητες να ανιχνεύσουν τις διατροφικές διαταραχές.
Αν και οι διατροφικές διαταραχές (νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία, αδηφαγική διαταραχή) αφορούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας (εκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον κόσμο πάσχουν), η νέα μελέτη είναι η πρώτη που ασχολήθηκε με τις πρώιμες ενδείξεις αυτών των διαταραχών, με στόχο την έγκαιρη διάγνωσή τους.
Η ερευνητική ομάδα, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Σουόνσι, εξέτασε ανώνυμα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και εισαγωγές νοσοκομείων στην Ουαλία, όπου 15.558 άτομα διαγνώστηκαν με διαταραχές διατροφής μεταξύ 1990 και 2017.
Βρέθηκε ότι στα δύο χρόνια πριν από τη διάγνωσή τους αυτά τα άτομα είχαν υψηλότερα επίπεδα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως διαταραχές προσωπικότητας ή αλκοόλ και κατάθλιψη, αυξημένα επίπεδα ατυχημάτων, τραυματισμών και αυτοτραυματισμού, υψηλότερο ποσοστό συνταγογράφησης για φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως αντιψυχωσικά και αντικαταθλιπτικά, υψηλότερο ποσοστό συνταγών για γαστρεντερικά φάρμακα (π.χ., για δυσκοιλιότητα και στομαχικές διαταραχές), καθώς και για διαιτητικά συμπληρώματα (π.χ., πολυβιταμίνες, σίδηρος).
Οι διατροφικές διαταραχές αφορούν περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες, διαγιγνώσκονται κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή και έχουν την υψηλότερη θνησιμότητα από όλες τις ψυχικές ασθένειες, τόσο από φυσικά αίτια όσο και από αυτοκτονία.
Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν την επικεφαλής της έρευνας, δρα Τζακίντα Ταν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Σουόνσι, εκπρόσωπο της Σχολής Διαταραχών Διατροφής της Ουαλίας στο Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων και σύμβουλο παιδιών και εφήβων, στο συμπέρασμα ότι η πρώιμη παρέμβαση στις διατροφικές διαταραχές έχει μεγάλη αξία, ενώ οι καθυστερήσεις έχουν χειρότερη πρόγνωση και αποτελέσματα, αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ