Οι νέοι αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας και αυτό τους κοστίζει μεροκάματα
Οι εργαζόμενοι της γενιάς Z και οι νέοι Millennials χάνουν μια μέρα εργασίας κάθε εβδομάδα λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η ανάλυση της Vitality ανέδειξε ότι ο μέσος εργαζόμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο αισθάνεται ανίκανος να εργαστεί για σχεδόν 50 ημέρες το χρόνο – κοστίζοντας στη βρετανική οικονομία το ιλιγγιώδες ποσό των 138 δισεκατομμυρίων λιρών (176 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Για όσους είναι κάτω των 30 ετών, ο αριθμός των χαμένων παραγωγικών ημερών αυξάνεται στις 60, ενώ οι γενιά Χ και οι baby boomers δηλώνουν ότι απουσιάζουν ψυχικά κατά μέσο όρο 36,3 εργάσιμες ημέρες το χρόνο – σημειώνοντας μια έντονη διαφορά 64%.
Η βασική αιτία, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, είναι σαφής: οι νεότεροι, λιγότερο εύποροι εργαζόμενοι παλεύουν με τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας χωρίς επαρκή υποστήριξη από τον εργοδότη.
Ενώ τα προβλήματα σωματικής υγείας οδήγησαν σε πτώση της παραγωγικότητας κατά 54%, τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρέασαν περισσότερο τους νέους, προκαλώντας εντυπωσιακή απώλεια 150% σε παραγωγικές ημέρες, ιδίως για τους νέους.
Τα ποσοστά κατάθλιψης είναι διπλάσια μεταξύ των νεότερων εργαζομένων, συνοδευόμενα από αυξημένα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης και κόπωσης σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους τους
Επιτείνοντας την πίεση, όσοι κερδίζουν κάτω από 30.000 λίρες Αγγλίας (38.000 δολάρια) ετησίως αισθάνονται 86% περισσότερο παραμελημένοι από τον εργασιακό τους χώρο σε σχέση με τους συναδέλφους τους με υψηλότερο εισόδημα.
Για όσους είναι κάτω των 30 ετών, ο αριθμός των χαμένων παραγωγικών ημερών αυξάνεται στις 60, ενώ οι γενιά Χ και οι baby boomers δηλώνουν ότι απουσιάζουν ψυχικά κατά μέσο όρο 36,3 εργάσιμες ημέρες το χρόνο
Για όσους είναι κάτω των 30 ετών, ο αριθμός των χαμένων παραγωγικών ημερών αυξάνεται στις 60, ενώ οι γενιά Χ και οι baby boomers δηλώνουν ότι απουσιάζουν ψυχικά κατά μέσο όρο 36,3 εργάσιμες ημέρες το χρόνο – σημειώνοντας μια έντονη διαφορά 64%
Αυτό πιθανότατα εξηγεί το στατιστικό στοιχείο του 2023, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο μόλις έξι ημέρες ασθένειας, με την πλειονότητα των χαμένων ωρών να οφείλεται σε αναποτελεσματική εργασία.
Ουσιαστικά, για 54 ημέρες το χρόνο, οι Gen Zers «χτυπάνε κάρτα» αλλά δεν πετυχαίνουν τίποτα λόγω των ψυχικών εμποδίων και της απροθυμίας να ζητήσουν βοήθεια από τους ανώτερους.
Αναποτελεσματικά τα εργαλεία ευεξίας
Ακόμη και όταν οι επιχειρήσεις προσφέρουν υποστήριξη ψυχικής υγείας στους εργαζομένους τους, η χρήση είναι ανησυχητικά χαμηλή.
Μόνο το 25% των 4000 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τα εργαλεία ευεξίας που προσφέρει ο εργοδότης του.
Ωστόσο, το 85% όσων τα χρησιμοποίησαν τα βρήκαν χρήσιμα – γεγονός που υποδηλώνει ότι είτε οι εργοδότες δυσκολεύονται να διαδώσουν τη διαθέσιμη βοήθεια, είτε ότι η πλειονότητα των εργαζομένων φοβάται να δεχτεί την υποστήριξη του εργοδότη τους. © πηγή και φωτογραφία: in.gr