Οι φθινοπωρινές κλινικές και αιματολογικές εξετάσεις που είναι υψίστης σημασίας για την υγεία του σκύλου

Δημοσιεύτηκε στις 12/09/2024 15:07

Οι φθινοπωρινές κλινικές και αιματολογικές εξετάσεις που είναι υψίστης σημασίας για την υγεία του σκύλου

Καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές έλαβαν τέλος, ο κτηνιατρικός έλεγχος του σκύλου μας κρίνεται απαραίτητος.

Μία προληπτική εξέταση που πρέπει να κάνουμε, είναι η εξέταση αίματος για λεϊσμανίαση (καλαζάρ)

Ελέγχουμε πάντα το δέρμα του σκύλου μας

«Ασχέτως αν πήραμε μαζί μας στην εξοχή τον σκύλο μας, ή έμεινε στο σπίτι ή σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων, είναι απαραίτητο να μεριμνήσουμε για την υγεία του», διευκρινίζει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Μολύνσεις και δερματικές παθήσεις

Σύμφωνα με την κτηνίατρο, χρειάζεται να ελέγξουμε τα αυτιά του για πιθανή ωτίτιδα, στην περίπτωση που ο σκύλος μας λατρεύει το κολύμπι. Ή, αν τον κάναμε πολύ συχνά μπάνιο.

Επισημαίνει ότι η υγρασία που παραμένει μέσα στα αυτιά από το νερό, δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη παρασίτων, που τού προκαλούν ωτίτιδα.

Παράλληλα, μετά την επιστροφή μας από την εξοχή, ελέγχουμε πάντα το δέρμα του σκύλου μας. Ο έλεγχος γίνεται για, τυχόν, αμυχές, σπυράκια, ή οποιαδήποτε άλλη αλλοίωση που μπορεί να παρουσιάσει λόγω καθημερινής επαφής με τη φύση, ή/και έντονης αθλητικής δραστηριότητας.

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή για την αποπαρασίτωση του σκύλου

Σύμφωνα με την κτηνίατρο, φροντίζουμε να δώσουμε στον σκύλο μας χάπια για τα ενδοπαράσιτα. Στην περίπτωση που κόλλησε κάποιο σκουλήκι του εντέρου ή του στομάχου, να το σκοτώσουμε, πριν αυτό πολλαπλασιαστεί.

Είναι αυτονόητο ότι συνεχίζουμε να χορηγούμε, προληπτικά, αγωγή και για τα εξωπαράσιτα. Δηλαδή, τα τσιμπούρια και τους ψύλλους. Τα τσιμπούρια εξακολουθούν να «καραδοκούν», μέχρι η θερμοκρασία να πέσει αρκετά. Ενώ οι ψύλλοι ζουν όλο το χρόνο.

Για να προφυλάξουμε τον σκύλο μας, μπορούμε να του δώσουμε χάπι ή να εφαρμόσουμε αμπούλα.

Εξέταση αίματος για λεϊσμανίαση (καλαζάρ)

Κατά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο, μία προληπτική εξέταση που πρέπει να κάνουμε, όπως επισημαίνει η κα Μπαρδάνη, είναι η εξέταση αίματος για λεϊσμανίαση (καλαζάρ).

Είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται κατά τους θερινούς μήνες από τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας, και ο χρόνος επώασης είναι δύο έως επτά μήνες. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, είναι πολύ συχνό.

Η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

Μπορεί να μη δείξει συμπτώματα στο ζώο μας, παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό, καλό είναι, να ελέγχουμε τον σκύλο μας προληπτικά.

Καταλήγοντας, η κα Μπαρδάνη λέει: «Αφού παρέλθει το καλοκαίρι, καλό είναι, να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο, ώστε να εξετάσει τον σκύλο μας κλινικά και αιματολογικά σε όποια περίπτωση χρειάζεται».

In.gr