Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους άνδρες να κάνουν παιδιά μέχρι τα 35 – Τι κινδύνους εγκυμονεί η πατρότητα ανάλογα με την ηλικία

Δημοσιεύτηκε στις 29/10/2023 09:00

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους άνδρες να κάνουν παιδιά μέχρι τα 35 – Τι κινδύνους εγκυμονεί η πατρότητα ανάλογα με την ηλικία

Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τους άνδρες που εστιάζουν στην καριέρα τους ότι κινδυνεύουν σχεδόν εξίσου με τις γυναίκες εάν καθυστερήσουν πολύ να κάνουν οικογένεια.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί σε θέματα γονιμότητας συμβουλεύουν τους άνδρες να αρχίσουν να προσπαθούν για κάνουν παιδί από την ηλικία των 35 ετών -εποχή που για πολλούς άνδρες θεωρείται «απαγορευτική».

 

«Οι άνδρες δεν δεσμεύονται να γίνουν μπαμπάδες επειδή δεν είναι έτοιμοι να κατέβουν από τον στίβο της επαγγελματικής καταξίωσης ή πιστεύουν ότι πρέπει να κερδίζουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες μιας οικογένειας», αναφέρει ο Δρ. Pacey και προσθέτει:

«Η καριέρα των ανδρών τους εμποδίζει επίσης να αφιερώνουν αρκετό χρόνο για να κάνουν συχνά σεξ, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανό η σύντροφός τους να μείνει έγκυος».
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Reviews Urology, προειδοποιεί τους άνδρες που αρχίζουν να προσπαθούν για να κάνουν παιδιά μετά τα 40 ότι η κακή ποιότητα του σπέρματός τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Επιπλέον, εάν είναι άνω των 50, τα μωρά τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτισμού και σχιζοφρένειας.

Ανάγκη για άμεση δράση για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας
Στο πλαίσιο αυτό, μια διεθνής κοινοπραξία κορυφαίων εμπειρογνωμόνων καλεί τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας να αναγνωρίσουν ότι η ανδρική υπογονιμότητα είναι μια κοινή και σοβαρή ιατρική κατάσταση που αυξάνεται παγκοσμίως και παράσχει για πρώτη φορά έναν οδικό χάρτη για επείγουσα, παγκόσμια δράση.

Οι επιστήμονες από δέκα χώρες συνέταξαν μια έκθεση με 10 συστάσεις, που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Urology, η οποία έρχεται καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η υπογονιμότητα επηρεάζει πλέον ένα στα έξι ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως. Περίπου τις μισές φορές, η υπογονιμότητα προέρχεται από τον άνδρα.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι ασθενείς έχουν δικαίωμα σε ουσιαστικές διαγνώσεις και στοχευμένες θεραπείες, αλλά αυτές δεν είναι διαθέσιμες επί του παρόντος στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης, ελλείψεων στην έρευνα και μη τυπικών κλινικών πρακτικών.

Οι συστάσεις της έκθεσης περιλαμβάνουν:

Μια παγκόσμια «βιοτράπεζα» ιστών και κλινικών δεδομένων από άνδρες, τις συντρόφους και τα παιδιά τους για να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν τις γενετικές και περιβαλλοντικές αιτίες της υπογονιμότητας
Η γονιδιωματική αλληλουχία και οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις να προσφέρονται ευρέως στους άνδρες για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν γιατί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση παιδιού.
Αυστηρά τεστ για τις επιπτώσεις διάφορων ενώσεων σε άνδρες και αγόρια. Τέτοιες είναι οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα σε καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα, στο χώρο εργασίας και στο γενικό περιβάλλον.
Κανονισμοί και πολιτικές για την προστασία ανδρών και αγοριών από ενοχλητικές ενώσεις και ανάπτυξη ασφαλών εναλλακτικών λύσεων.
Καλύτερη εκπαίδευση για να βοηθήσει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να προάγουν την ανδρική αναπαραγωγική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.