Ο κοροναϊός διέκοψε την περίθαλψη σε νέους διαβητικούς για ένα χρόνο
Σοβαρές καθυστερήσεις στην περίθαλψή τους αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από διαβήτη λόγω της πανδημίας, ενισχύοντας τους κινδύνους για επιπλοκές από τη χρόνια πάθησή τους, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί και σημαντικό παράγοντα κινδύνου για βαριά νόσηση από τον κοροναϊό.
Πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of American Medical Association (JAMA), έδειξε ότι τα περισσότερα εμπόδια εμφανίζονται στους νεότερους ενήλικες κάτω των 30 ετών.
Συγκεκριμένα, πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν 9 στους 10 νεαρούς ενήλικες με διαβήτη καθυστέρησαν να λάβουν την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτείνοντας τα προβλήματα διαχείρισης του διαβήτη που έφερε ο κοροναϊός.
Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν περίπου 5.200 ενήλικες στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων οι 760 με διαβήτη υπό φαρμακευτική διαχείριση. Το δείγμα μετείχε στην έρευνα της Πρωτοβουλίας Δημόσιας Αξιολόγησης της Πανδημίας COVID-19, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τη διερεύνηση διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη στη διάρκεια της πανδημίας, οι νεότεροι ενήλικες ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν τα περισσότερα προβλήματα στη συνέχιση της περίθαλψής τους σε ποσοστό 87% για τη νεότερη ηλικιακή ομάδα 18 έως 29 ετών. Τα άτομα αυτής της ηλικίας δήλωσαν πως τα εμπόδια πρόσβασης στην περίθαλψη αφορούσαν το προηγούμενο τρίμηνο. Αντίστοιχα, εμπόδια πρόσβασης στην αναγκαία περίθαλψη αντιμετώπισε το 63% των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 30-59 ετών, που δήλωσε ότι είχε χάσει την ιατρική φροντίδα που χρειαζόταν κατά τους προηγούμενους 3 μήνες. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε μόνο το 26% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω.
Μόλις οι μισοί ενήλικες μέχρι 30 ετών, (το 53%) πραγματοποίησαν επίσκεψη στο γιατρό τους από τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή σε διάρκεια ενός έτους. Αντίστοιχα, επίσκεψη στο γιατρό στη διάρκεια του έτους, πραγματοποίησε το 76% των ατόμων μέσης ηλικίας και το 85% των ατόμων της μεγαλύτερης ηλικιακής ομάδας.
Οι νέοι μέχρι 30 ετών, είχαν και τις περισσότερες δυσκολίες στην πρόσβαση στα φάρμακά τους. Συγκεκριμένα, οι πάσχοντες από διαβήτη ηλικίας 18-30 ετών αντιμετώπισαν δυσκολίες προμήθειας των φαρμάκων τους σε ποσοστό 44%, έναντι 26% των ατόμων ηλικίας 30 – 59 ετών. Όμως τα άτομα 60 ετών και άνω, δήλωσαν ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα πρόσβασης στα φάρμακά τους. Σημαντικό ρόλο στην δυνατότητα προμήθειας φαρμάκων, αλλά και πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας παίζει και η ύπαρξη ασφάλισης υγείας, όπου η νεότερη ηλικιακή ομάδα είχε επίσης τις λιγότερες πιθανότητες να είναι ασφαλισμένη.
Παρά το γεγονός ότι ο διαβήτης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19, όπως έδειξε η έρευνα, οι νεότεροι ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη, σε μεγάλο βαθμό δεν θεωρούσαν ότι ο εαυτός τους μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Έτσι, διαπιστώθηκε πως ανάμεσα στις τρεις ηλικιακές ομάδες που εξετάστηκαν, οι νεότεροι είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν τις οδηγίες πρόληψης για τον κοροναϊό ή να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.
«Η τήρηση της φροντίδας για τον διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της λήψης εμβολιασμού κατά του COVID-19, είναι σημαντική για τη διαχείριση του κινδύνου για σοβαρό COVID-19 μεταξύ των ατόμων με διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων ενηλίκων», ανέφεραν οι συγγραφείς της έρευνας.