Νόσος των λεγεωνάριων: Τι είναι, πώς μεταδίδεται και τι σχέση έχει με τα κλιματιστικά

Δημοσιεύτηκε στις 14/07/2024 23:37

Νόσος των λεγεωνάριων: Τι είναι, πώς μεταδίδεται και τι σχέση έχει με τα κλιματιστικά

Η νόσος των λεγεωνάριων, γνωστή και ως η νόσος των κλιματιστικών, συχνά προκαλεί άγχος και φόβο. Η συγκεκριμένη νόσος είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που προκαλείται από ένα βακτήριο γνωστό ως λεγιονέλλα (Legionella pneumophila).

Εξωτερικά τα βακτήρια λεγεωνέλλας επιβιώνουν στο έδαφος και στο νερό, αλλά σπάνια προκαλούν λοιμώξεις.

Νόσος των λεγεωνάριων: Τι είναι, πώς μεταδίδεται και τι σχέση έχει με τα κλιματιστικά

Σε εσωτερικούς χώρους, όμως, τα συγκεκριμένα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε όλα τα είδη συστημάτων ύδρευσης όπως υδρομασάζ, στα κλιματιστικά και στους ψεκαστήρες νερού.

Η νόσος δεν μεταδίδεται από την επαφή μεταξύ ατόμων. Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται λόγω εισπνοής των βακτηριδίων.

Οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και με κάποια χρόνια πνευμονική νόσο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη νόσο αυτή.

Το βακτήριο λεγιονέλλα προκαλεί πυρετό γνωστό ως Πόντιακ, μια ηπιότερη ασθένεια που μοιάζει με την κοινή γρίπη. Ξεχωριστά ή μαζί οι δύο ασθένειες ονομάζονται μερικές φορές λεγιονέλλωση.

Ο ποντιακός πυρετός συνήθως υποχωρεί μόνος του, αλλά η ασθένεια των λεγεωνάριων η οποία δεν έχει υποστεί αγωγή μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Αν και η ταχεία θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως θεραπεύει τη νόσο, κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη θεραπεία.

Η νόσος των λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως ανάμεσα σε δύο έως 10 ημέρες μετά την έκθεση στα επιβλαβή βακτηρίδια.

Τα αρχικά συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, ρίγος και πυρετός που μπορεί να φτάσει άνω των 40 ˚C.

Έπειτα μπορεί να προκληθεί βήχας με πιθανή έκκριση βλέννας ή αιμόπτυση, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος αλλά και γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία, εμετός και διάρροια.

Η νόσος μπορεί να επηρεάσει και την εγκεφαλική λειτουργία προκαλώντας στον ασθενή σύγχυση ή άλλα διανοητικά προβλήματα.