Νέο κολλύριο υπόσχεται να καταργήσει τα γυαλιά πρεσβυωπίας
«Μου άλλαξε τη ζωή» λέει στο CBS η Τόνι Ράιτ, εθελόντρια σε κλινική μελέτη κολλυρίου που διορθώνει προσωρινά την πρεσβυωπία.
Η θεραπεία έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο και θα μπορούσε να κερδίσει ευρεία απήχηση, δεδομένου ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι εμφανίζουν πρεσβυωπία κάποια στιγμή μετά τα 40.
Το κολλύριο Vuity της εταιρείας Allergan, το πρώτο του είδους του στον κόσμο, περιέχει την ουσία πιλοκαρπίνη, η οποία χρησιμοποιείτο μέχρι σήμερα για τη μείωση της υψηλής πίεσης στο εσωτερικό των ματιών, πάθηση γνωστή ως γλαύκωμα.
«Δεν χρειάζομαι πλέον τα γυαλιά μου τόσο πολύ, ειδικά στον υπολογιστή όπου πάντα τα χρησιμοποιούσα» λέει η 54χρονη Ράιτ, μία από τους 750 εθελοντές της τελικής κλινικής μελέτης.
Ρίχνει μια σταγόνα σε κάθε μάτι και, μέσα σε 15 λεπτά, η κοντινή όρασή της βελτιώνεται για 6 με 10 ώρες.
Το Vuity λειτουργεί μικραίνοντας τη διάμετρο της κόρης του ματιού, εξηγεί ο δρ Τζορτζ Ουάρινγκ, κύριος ερευνητής της κλινικής μελέτης.
«Η μείωση του μεγέθους της κόρης επεκτείνει το βάθος πεδίου και αυτό σου επιτρέπει να εστιάζεις σε διάφορες αποστάσεις με φυσικό τρόπο» είπε.
Το ίδιο φαινόμενο αξιοποιείται από τους φωτογράφους, οι οποίοι μειώνουν τη διάμετρο του διαφράγματος για να μπορούν να εστιάσουν σε πιο μακρινά και πιο κοντινά αντικείμενα ταυτόχρονα.
Πάντως το Vuity δεν στερείται παρενεργειών, δεδομένου ότι ορισμένοι από τους εθελοντές εμφάνισαν κοκκίνισμα των ματιών και πονοκεφάλους.
Η μακροχρόνια χρήση της πιλοκαρπίνης δεν συνιστάται σε ασθενείς με γλαύκωμα καθώς μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
Ακόμα, το κολλύριο είναι κατάλληλο για άτομα με ήπια ή μέτρια πρεσβυωπία και δεν είναι τόσο αποτελεσματικό σε άτομα άνω των 65 ετών.
Η παρασκευάστρια εταιρεία Allergan προειδοποιεί επίσης ότι το κολλύριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στη νυχτερινή οδήγηση, και γενικά σε δραστηριότητες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, καθώς η συστολή της κόρης μειώνει το φως που εισέρχεται στο μάτι.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το κόστος της συνταγογραφούμενης θεραπείας ανέρχεται στις ΗΠΑ σε 80 δολάρια τον μήνα και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μέχρι σήμερα το κολλύριο δεν έχει εγκριθεί στην Ευρώπη.
in.gr