Νέα έρευνα: Τα «νυχτοπούλια» πεθαίνουν νεότερα εξαιτίας ποτού και τσιγάρου
Εκείνοι που συνηθίζουν να κοιμούνται αργά τη νύχτα δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν νεότεροι σε σχέση με αυτούς που ξυπνούν νωρίς, αρκεί να μην περνούν τα ξάγρυπνα βράδια τους πίνοντας και καπνίζοντας, δείχνει μια 37ετής μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα, Παρασκευή.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα «νυχτοπούλια» (εκείνοι δηλαδή που κοιμούνται αργά και το πρωί πασχίζουν για να σηκωθούν από το κρεβάτι) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν πλήθος προβλημάτων υγείας.
Το 2018, μια μεγάλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι βραδινοί τύποι είχαν κατά 10% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν σε σχέση με τους πρωινούς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 6,5 ετών.
Παρότι αυτό πιθανόν να ήταν ανησυχητικό γι’ αυτούς που κοιμούνται αργά, η συγκεκριμένη έρευνα δεν λάμβανε υπόψη της παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ, που θα μπορούσε να ευθύνεται για αυτούς τους θανάτους.
Τι αναφέρει η νέα μελέτη
Έτσι, ερευνητές στη Φινλανδία επιχείρησαν να μάθουν περισσότερα σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση με αξιολόγηση από ομότιμους Chronobiology International.
Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 24.000 δίδυμα του ιδίου φύλου στη Φινλανδία, που κλήθηκαν το 1981 να απαντήσουν αν είναι πρωινοί ή βραδινοί τύποι.
Ένα τρίτο απάντησε ότι κατά κάποιο τρόπο είναι βραδινοί τύποι, ενώ 10% ότι είναι απολύτως βραδινοί. Οι υπόλοιποι ήταν πρωινοί τύποι.
Οι βραδινοί τύποι ήταν ως επί το πλείστον νεότεροι και έτειναν να πίνουν και να καπνίζουν περισσότερο.
Όταν οι ερευνητές επανήλθαν στην έρευνά τους το 2018, περισσότεροι από 8.700 των διδύμων είχαν πεθάνει.
Στη διάρκεια των 37 αυτών ετών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που ήταν ξεκάθαρα βραδινοί τύποι είχαν κατά 9% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από άλλες αιτίες -ποσοστό παρεμφερές με την έρευνα του 2018-.
Αλλά αυτή η διαφορά υπήρχε «κυρίως εξαιτίας του καπνίσματος και του αλκοόλ», διαπίστωσε η έρευνα.
Για παράδειγμα, συμπέρανε ότι οι βραδινοί τύποι που δεν ήταν καπνιστές και δεν έπιναν πολύ δεν είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα σε σχέση με τους πρωινούς τύπους.
Ο επικεφαλής της έρευνας Κρίστερ Χάμπλιν του Φινλανδικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας δήλωσε στο AFP ότι από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει πως οι βραδινοί τύποι μπορούν να λάβουν μέτρα αν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
«Ξεκάθαρα οι βραδινοί τύποι θα πρέπει να αναλογιστούν στα σοβαρά τις ποσότητες αλκοόλ και καπνού που καταναλώνουν», σημειώνει.
«Μικρή ή καθόλου» συνεισφορά στη θνητότητα των ανθρώπων η ώρα που πηγαίνουν για ύπνο
Ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, η ώρα που οι άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο -δηλαδή ο χρονότυπός τους- έχει «μικρή ή καθόλου» συνεισφορά στη θνητότητά τους, σύμφωνα με τον Χάμπλιν.
Από την πλευρά του, ο Γίβαν Φερνάντο, ένας ερευνητής του χρονότυπου στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε στο AFP ότι παρότι τα συμπεράσματα της έρευνας είναι βάσιμα, η έρευνα έχει περιορισμούς.
Όπως εξήγησε, το ότι οι συμμετέχοντες απλώς αυτοπροσδιορίστηκαν ως πρωινοί ή βραδινοί τύποι «δεν είναι ικανοποιητικό γιατί δεν περιλαμβάνει κάποιες αντικειμενικές πληροφορίες» σε αντίθεση με πιο σύγχρονες μεθόδους.
Επίσης, η μελέτη δεν περιέλαβε και τη χρήση ναρκωτικών πέραν του αλκοόλ και του καπνού, λέει ο ίδιος και σημειώνει ότι ειδικά η κοκαΐνη έχει συνδεθεί με την αλλαγή στις συνήθειες των ανθρώπων, από πρωινούς σε βραδινούς τύπους.
Ο Φερνάντο στο παρελθόν ηγήθηκε έρευνας που έδειξε ότι οι βραδινοί τύποι έχουν χειρότερη ψυχική υγεία -κυρίως άγχος- και ότι η χρήση ναρκωτικών μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ