Νάρκισσος: Οι τρεις φράσεις που θα πει πάνω σε έναν τσακωμό
Χάρη στο διαδίκτυο και την καλύτερη σχέση με την ψυχοθεραπεία και τους ψυχολόγους, όλο και περισσότεροι γνωρίζουμε και κυρίως αναγνωρίζουμε τι σημαίνει πραγματικά ένας νάρκισσος. Δηλαδή μια προσωπικότητα με ναρκισσιστική διαταραχή.
Στην περίπτωση που αναρωτιέσαι αν ο σύντροφος σου, είναι νάρκισσος και εξελίσσεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνώρισες, μπορείς να τσεκάρεις τις παρακάτω φράσεις / παραδείγματα, που είναι γνώριμες τακτικές από τέτοιες προσωπικότητες.
«Δεν σημαίνω πολλά για σένα / Δεν νοιάζεσαι για εμένα»
Κύριο χαρακτηριστικό μιας τέτοιας τοξικής προσωπικότητας είναι η θυματοποιήση. Ο νάρκισσος χτυπάει πάντα στις ενοχές και το συναίσθημα. Προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει θα θυματοποιηθεί με τον ύπουλο τρόπο, προκειμένου να σε επηρεάσει, να σε κάνει να νιώσεις ενοχές και στο τέλος να ενδώσεις στις δικές του απαιτήσεις και προδιαγραφές. Ακόμη και αν δεν απαιτήσει κάτι φανερά και ξεκάθαρα, θα θυματοποιηθεί με φράσεις τύπου «δεν με υπολογίζεις» ή «δεν νοιάζεσαι για μένα», μόνο και μόνο για να πάρει αυτό που πραγματικά θέλει, ακόμη και αν καταπατά τα δικά σου όρια.
«Οι φίλες σου ή η οικογένεια σου, δεν είναι για σένα»
Κι όμως, μία από τις πιο γνωστές τακτικές ενός νάρκισσου, είναι η απομόνωση. Μια τέτοια τοξική προσωπικότητα θα προσπαθήσει να σε επηρεάσει αρνητικά και να σε απομακρύνει από κοντινά σου άτομα, μόνο και μόνο για να σου ασκεί περισσότερο έλεγχο και επιρροή και έτσι να σε χειρίζεται καλύτερα. Συχνά θα φέρει παραδείγματα ή τυχαία περιστατικά που θα σε παρουσιάζουν ως κάτι ανώτερο και επομένως χρειάζεται να αφήσεις στην άκρη φίλους και κοινωνικό περίγυρο.
«Θέλω έναν σύντροφο που να ανταποκρίνεται στις δικές μου απαιτήσεις»
Το σίγουρο είναι πως ένας νάρκισσος θα προσπαθήσει να σε υποβιβάσει και να σε κάνει να νιώσεις κατώτερη, και όχι με φανερό τρόπο. Συχνά έχει παράλογες απαιτήσεις, τις οποίες παρουσιάζει ως φυσιολογικές και μάλιστα αν δεν θέλεις να ανταποκριθείς σε αυτές ή δεν σου ταιριάζουν, θα σε κάνει να νιώσεις άσχημα γι’ αυτό. Ακόμη και όταν αποφασίσεις να αρνηθείς σε κάτι, το πιθανότερο είναι να αντιδράσει τοξικά και να σε κάνει να νιώσεις κατώτερη ή θα «χτυπήσει» και πάλι στις ενοχές σου.
* Πηγή: Grace