Μύθοι και αλήθειες για την επαναλοίμωξη – Η εξήγηση Τσιόδρα για την γυναίκα που βρέθηκε ξανά θετική
Στην περίπτωση της επαναλοίμωξης ασθενούς, ο οποίος έχει θεραπευτεί από τον κοροναϊό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον ιό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Η εν λόγω αναφορά έρχεται μετά την περίπτωση της ασθενούς, η οποία κόλλησε τον ιό στα τέλη Μαρτίου, στις 6 Απριλίου, υποβλήθηκε σε τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό και έτσι έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ωστόσο εμφάνισε εκ νέου συμπτώματα, με αποτέλεσμα να διαγνωσθεί και πάλι θετική.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπήρχε επαρκές υλικό (βιολογικά υγρά) στον ενδιάμεσο έλεγχο που έγινε από την ημέρα που νόσησε και διαγνώστηκε, μέχρι σήμερα.
Αυτό σημαίνει ότι η ασθενής μπορεί να ήταν θετική για περισσότερες από 20 μέρες και απλώς την 7η μέρα οι γιατροί να μην έλαβαν σωστό δείγμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα και το τεστ να ήταν αρνητικό.
Ωστόσο, σε τεστ που έγινε με πιο προσεκτική λήψη βιολογικού υγρού, φάνηκε ότι είχε ακόμη τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι απλώς ποτέ δεν είχε θεραπευτεί πλήρως και όχι ότι ξανακόλλησε.
«Ενδεχομένως να μην υπήρχε επαρκές υλικό στον ενδιάμεσο έλεγχο ή κάτι άλλο. Δεν φαίνεται να διαφέρει από αυτά που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία και μάλλον αναφέρεται σε παρουσία του γενετικού υλικού του ιού και όχι για επαναλοίμωξη» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης στην Ελλάδα»
Ακόμα, ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης στη χώρα μας, αλλά έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που δείχνουν ότι ο ιός έχει κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως είναι ο στοματοφάρυγγας.
«Μιλάμε για επανανίχνευση ή παρουσία του ιού επί μακρόν. Τέτοιο είναι το περιστατικό. Το χρυσό κριτήριο είναι να πάρεις δείγμα και να κάνεις καλλιέργεια σε υψηλές συνθήκες βιοασφάλειας. Στη Γερμανία έχουν γίνει. Οι οδηγίες που δίνουμε είναι ότι το δεκαήμερο είναι ένα χρυσό κριτήριο για να πει κανείς ότι έχει σταματήσει η μετάδοση. Άλλοι το κάνουν και πιο νωρίς, στις επτά μέρες. Γι΄αυτό και ακολουθούμε πιο αυστηρά κριτήρια για τις 14 μέρες, για να είμαστε πιο βέβαιοι», συμπλήρωσε.
Στο επίκεντρο το θέμα των αντισωμάτων
Αξίζει να σημειωθει ότι ο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε το Σάββατο στο θέμα της απόκτησης αντισωμάτων.
«Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγονται δύο διφορούμενες απόψεις. Μία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία λέει ότι δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσεις σε προστατεύουν. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την τοποθέτηση», δήλωσε συγκεκριμένα, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος συντάσσεται με την εκτίμηση ότι όσοι νόσησαν και έγιναν καλά, θα έχουν προστασία για τουλάχιστον έναν χρόνο.
Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Οργανισμός επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, αποδείξεις ότι όποιος νόσησε και ανέρρωσε από τον κορονοϊό, είναι προστατευμένος.
«Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άνθρωποι που ανάρρωσαν από τη νόσο COVID-19 και έχουν αντισώματα είναι προστατευμένοι από μια δεύτερη λοίμωξη», ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Reuters.