Μπορεί ο κοροναϊός να μεταδοθεί όταν μιλάμε ή αναπνέουμε;
Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται όχι μόνο μέσω του φτερνίσματος και του βήχα, αλλά ακόμα και όταν μιλάμε ή αναπνέουμε.
Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε η Εθνική Ακαδημία Επιστημών (National Academy of Sciences) στον Λευκό Οίκο: «Αν και είναι περιορισμένη η έρευνα ειδικά για τον νέο κοροναϊό, τα αποτελέσματα άλλων ερευνών καταδεικνύουν ότι οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν με την αναπνοή».
Όπως αναφέρεται στο CNN, oι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν ότι ο κοροναϊός θα μπορούσε να μεταδοθεί από τα εκνεφώματα της αναπνοής ή της ομιλίας ασθενών.
Τελικά παραμένει ο κοροναϊός στον αέρα;
Έρευνα σε νοσοκομείο στην Κίνα έδειξε ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στον αέρα όταν οι γιατροί και οι νοσηλευτές βγάλουν τον προστατευτικό τους εξοπλισμό ή όταν καθαρίζονται τα πατώματα ή όταν απλά το προσωπικό του νοσοκομείου μετακινείται.
Άλλη έρευνα του Πανεπιστήμιου της Νεμπράσκα έδειξε ότι γενετικό υλικό του ιού βρέθηκε πάνω από 2 μέτρα μακριά από τους ασθενείς. Τα δύο μέτρα θεωρούνται η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας για την εκτόξευση σταγονιδίων από τον βήχα ή το φτέρνισμα.
Το πόσο παραμένει ο ιός στον αέρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως πόσα μόρια του κοροναϊού απελευθερώνονται όταν κάποιος μιλάει ή αναπνέει, καθώς και την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο.
Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι ο κοροναϊός δεν κολλάει τόσο εύκολα όσο η ιλαρά ή η φυματίωση.
Ο Άντονι Φάουτσι, ένας από τους επιστήμονες που έχει επιστρατεύσει ο Ντόναλντ Τραμπ για τον κοροναϊό, είπε την Τρίτη ότι υπάρχουν σκέψεις στις ΗΠΑ για να συστηθεί η γενική χρήση μάσκας από τον πληθυσμό ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.