Μια εξέταση αίματος βοηθά στη διάγνωση καρκίνου πνεύμονα πριν υπάρξουν συμπτώματα

Δημοσιεύτηκε στις 27/05/2022 10:15

Μια εξέταση αίματος βοηθά στη διάγνωση καρκίνου πνεύμονα πριν υπάρξουν συμπτώματα

Ένας καινούριος βιοδείκτης που στόχο έχει να κάνει πιο αποτελεσματική την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα, όταν συνδυάζεται με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, βρίσκεται υπό  μελέτη στην Κίνα, τη χώρα που φιλοξενεί το ένα τρίτο των καπνιστών παγκοσμίως.

Οι ερευνητές που ανακάλυψαν τον συγκεκριμένο βιοδείκτη, ο οποίος δεν είναι άλλο από μια εξέταση στο αίμα και το πλάσμα, προχώρησαν σε σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει την πρώτη θέση στην Κίνα και για το λόγο αυτό, η χώρα από το 2009 πραγματοποιεί προληπτικό έλεγχο σε καπνιστές ηλικίας 50-74 ετών, με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας σε καπνιστές που έχουν 20 ή 30 χρόνια καπνίσματος με συχνότητα ένα πακέτο την ημέρα (πακέτα- έτη).

Οι κινέζοι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν ποια μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική οικονομικά, και διαπίστωσαν μεγαλύτερες εξοικονομήσεις από τη μείωση του χρόνου καπνίσματος από τα 30 στα 20 πακέτα – έτη, αλλά και στην εισαγωγή ενός βιοδείκτη – αξιολογητή μικρο-RNA, συνδυαστικά προς την αξονική τομογραφία. Με τη χρήση του, η ακρίβεια στη διάγνωση αυξάνεται στο 97.5% από το 78,3% με την αξονική τομογραφία μόνο.

Η στρατηγική αυτή, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θεωρείται εξαιρετικά αποδοτική, εφόσον κοστίζει μέχρι 3 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για κάθε έτος χωρίς νόσο που κερδίζεται.

Στη μελέτη μετείχαν 80.000 άτομα 50-74 ετών, τα οποία θα παρακολουθούνται ως το 2050 ή ως τα 79 έτη τους. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 8 ομάδες και παρακολουθούνται σε ετήσια βάση.

Επειδή η αποτελεσματικότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του πνεύμονα έχει επιβεβαιωθεί σε ότι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας, τώρα οι ερευνητές στρέφονται στην αντιμετώπιση του φαινομένου των υψηλών ποσοστών σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα. 

Μη φυσιολογικά ευρήματα απεικόνισης του θώρακα μπορεί να οδηγήσουν σε διάγνωση διηθητικού καρκίνου και να προκαλέσουν επακόλουθες επιπλοκές.

Η τυπική διαδικασία που ακολουθείται στην Κίνα σε όσους ανιχνεύονται μικροί πνευμονικοί όζοι είναι η επανάληψη των αξονικών τομογραφιών χαμηλής ακτινοβολίας ανά 3-6 μήνες. Παρόλα αυτά όμως, διαπιστώθηκε πως το 11,7% των ευρημάτων προσυμπτωματικού ελέγχου κατά την έναρξη και το 3,5% στις εξετάσεις που ακολούθησαν, ήταν ασαφή.

Εν τω μεταξύ, τα ψευδώς θετικά ποσοστά από τον αρχικό έλεγχο και τις επαναληπτικές εξετάσεις ήταν 12,8% και 5,3%, αντίστοιχα.

Ο παρατεταμένος χρόνος αβεβαιότητας της κλινικής σημασίας των οζιδίων στον πνεύμονα, η εντατική χρήση μιας διαγνωστικής παρακολούθησης που είναι επιβλαβής, η αυξημένη έκθεση σε ακτινοβολία και το αυξημένο κόστος και το άγχος των ασθενών, οδηγούν σε αμφισβήτηση του κόστους και της αποτελεσματικότητας του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Διαβάστε επίσης: Οι βιοδείκτες προβλέπουν την έκβαση ογκολογικών θεραπειών

Γι΄αυτό είναι αναγκαία η βελτίωση της ακρίβειας του συγκεκριμένου προσυπμτωματικού ελέγχου, ώστε να αποφευχθούν οι περιττές αξονικές τομογραφίες, τα διαγνωστικά τεστ και η επιπλέον έκθεση σε ακτινοβολία, αλλά και να μειωθεί η συνολική νοσηρότητα.

Οι βιοδείκτες με εξέταση αίματος και πλάσματος φαίνεται πως αποτελούν διέξοδο, εφόσον έχουν υψηλή εξειδίκευση στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του βοηθώντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού ποσοστού ψευδώς θετικών όταν χρησιμοποιείται μόνο η αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας. Ο βιοδείκτης αξιολόγησης μικρο-RNA που βρίσκεται υπό ανάπτυξη σε φάση 4 (MSC), μπορεί να είναι χρήσιμος σε συνδυασμό με την αξονική τομογραφία, αν και τα αποτελέσματα της χρήσης του είναι περιορισμένα, οπότε η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας παραμένουν ασαφή.

in.gr