Μετά τα πενήντα: Πώς μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς;

Δημοσιεύτηκε στις 17/12/2024 19:07

Μετά τα πενήντα: Πώς μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς;

Σε μια απαιτητική καθημερινότητα, όπου το στρες βασιλεύει και οι αυξημένες επαγγελματικές και υποχρεώσεις κάνουν τις υγιεινές συνήθειες, όπως η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή, να μοιάζουν με πολυτέλειες, κάποια προβλήματα υγείας μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, όπως προειδοποιεί ο Nathan LeBrasseur, διευθυντής του κέντρου Αντιγήρανσης της Κλινικής Μάγιο, Robert and Arlene Kogod Center on Aging, σε ένα νέο άρθρο της Guardian.

Τα καλά νέα είναι όμως ότι μπορούμε όχι μόνο να καθυστερήσουμε αλλά και να αντιστρέψουμε σε κάποιον βαθμό τη γήρανση, με αλλαγές πιο απλές από όσο ίσως φανταζόμαστε.

Ειδικά μετά τα πενήντα, που το νέο άρθρο χρησιμοποιεί ως ηλικιακό κατώφλι, αν και σε κάθε γυναίκα η διαδικασία της γήρανσης ακολουθεί διαφορετικά μοτίβα και ρυθμούς. Ή, όπως το θέτει η Chhanda Dutta, επικεφαλής του τμήματος Γεροντολογίας του ιδρύματος National Institute on Aging (NIA): «Δεν μπορούμε να βάλουμε τη γήρανση σε ένα καλούπι για όλους».

Τι είναι όμως αρχικά η γήρανση; Μπορεί εμείς να τη βλέπουμε, και ίσως να τη νιώθουμε, ως μείωση των αντοχών και ρυτίδες στην επιδερμίδα, αλλά ξεκινάει από τη φθορά των κυττάρων και των μορίων στο σώμα, όπως εξηγεί ο LeBrasseur, και συνδέεται όχι μόνο με τα ορατά σημάδια της ηλικίας αλλά και με αυξημένο κίνδυνο για ένα πλήθος ασθενειών.

Διάφοροι παράγοντες καθορίζουν την ταχύτητα γήρανσης, όπως η κληρονομικότητα αλλά και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, το βάρος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, γι’ αυτό μπορεί και μια γυναίκα 50 ετών να δείχνει πολύ νεότερη από κάποια άλλη συνομήλική της. Όταν μιλάμε για την εικόνα του δέρματος, ειδικότερα, παίζει ρόλο φυσικά και η αντιηλιακή προστασία.

Μετά τα 50, επιπλέον, η πλειονότητα των γυναικών μπαίνει στην εμμηνόπαυση (η οποία γενικά τοποθετείται κάπου μεταξύ των 45 και των 55 ετών), αν και οι αλλαγές στο σώμα αρχίζουν ήδη από την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης, που μπορεί να διαρκεί και μία δεκαετία.

Αυτή η μετάβαση ενδεχομένως να σηματοδοτείται από εξάψεις, διακυμάνσεις στη διάθεση, μείωση της ερωτικής επιθυμίας και διαταρχές στον ύπνο, μεταξύ άλλων, και αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες, όπως η υπέρταση και άλλες καρδιαγγειακές νόσοι.

Σε μυοσκελετικό επίπεδο, ήδη από τα 30 μπορεί να αρχίσει η απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας, ειδικά αν κάνουμε καθιστική ζωή, που εκδηλώνεται με πόνους, κινητικές δυσκολίες και εξασθένιση της ισορροπίας.

Πώς θα προστατευτούμε μετά τα 50;

-Συζητάμε επίσης μήπως καλό θα ήταν να κάνουμε κάποια εμβόλια, για παράδειγμα κατά της γρίπης ή του πνευμονιόκοκκου – ακόμα και από τα 50 μας, αν έχουμε υποκείμενα νοσήματα.

-Μεταφέρουμε στον γιατρό μας τυχόν συμπτώματα που δεν είχαμε στο παρελθόν – για παράδειγμα η ανεξήγητη κόπωση, οι κράμπες και η ναυτία μπορεί να καταδεικνύουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

-Η κακή διατροφή μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση ενώ ένα ισορροπημένο μενού, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, παρατείνει τη βιολογική ηλικία και ανεβάζει την ποιότητα ζωής μας. Το μεσογειακό μοντέλο διατροφής συγκεντρώνει τις περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις για τα οφέλη του, όπως μάς υπενθυμίζει ο LeBrasseur.

-Η άσκηση επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Είναι καλό να εστιάζει και στους τέσσερις στόχους: μυϊκή ενδυνάμωση, cardio, ευλυγισία και ισορροπία. Ακόμα και το απλό βάδην θεωρείται ευεργετικό. Ιδανικά, αναζητάμε μια σωματική δραστηριότητα που απολαμβάνουμε, ώστε να τη βάλουμε με συνέπεια στο πρόγραμμά μας.

-Έχει επιβεβαιωθεί ξανά και ξανά η ωφέλιμη δράση των κοινωνικών επαφών στην υγεία μας – σωματική, ψυχική, νοητική. Μάλιστα διάφορες μελέτες συνδέουν την κοινωνικοποίησή μας με χαμηλότερη φθορά των νοητικών λειτουργιών μας με την πάροδο των χρόνων.

marieclaire..gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook