Μελέτη συνδέει τις διατροφικές διαταραχές των νέων με την υστέρηση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου
Η νέα μελέτη παρακολούθησε νέους ανθρώπους για περίπου μια δεκαετία, εξετάζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, τις διατροφικές τους συνήθειες και τα γονίδιά τους.
Τα γονίδια, οι διαφορές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και η ψυχική υγεία στην εφηβεία θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι νέοι αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η διαταραχή της αδηφαγίας, με τις νεαρές γυναίκες και τους εφήβους να πλήττονται δυσανάλογα.
Για τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental Health, σχεδόν 1.000 νέοι από την Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία παρείχαν γενετικά δεδομένα, συμπλήρωσαν έρευνες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την ευημερία τους και υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες (MRI) σε ηλικίες 14 και 23 ετών.
Όταν έγιναν 23 ετών, οι διεθνείς ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: Σε εκείνους που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή (42%), σε εκείνους που ακολουθούν μια περιοριστική διατροφή (33%) και σε όσους τρώνε συναισθηματικά ή ανεξέλεγκτα (25%).
Όσοι ακολουθούσαν περιοριστική διατροφή ήταν εκείνοι που περιόριζαν την κατανάλωση τροφής, προκειμένου να ελέγξουν το βάρος και την εμφάνισή τους, όπως οι άνθρωποι που έκαναν δίαιτα ή/και αποτοξίνωση.
Οι συναισθηματικοί ή ανεξέλεγκτοι τρώγοντες ήταν επιρρεπείς στην αδηφαγία και είχαν την τάση να τρώνε καταναγκαστικά ή ως απάντηση σε αρνητικά συναισθήματα.
Δουλεύοντας προς τα πίσω, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι 14χρονοι με άγχος, κατάθλιψη ή προβλήματα προσοχής είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες μέχρι την ηλικία των 23 ετών.
Οι ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές συνδέονταν επίσης με την παχυσαρκία και τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της παχυσαρκίας.
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τα «δυνητικά οφέλη της βελτιωμένης εκπαίδευσης με στόχο την αντιμετώπιση των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και των δυσπροσαρμοστικών στρατηγικών αντιμετώπισης», δήλωσε η Συλβάν Ντεριβιέρ, καθηγήτρια βιολογικής ψυχιατρικής στο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.
Για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνήθειες των εφήβων τους στο σπίτι, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μπορούν να είναι πιο ενήμεροι για το πώς οι σχέσεις στο σχολείο θα μπορούσαν «να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες ευπάθειες και να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές» και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να κατανοήσουν τον ρόλο του εγκεφάλου στις διατροφικές διαταραχές, δήλωσε η Ντεριβιέρ στο Euronews Health.
«Κρίσιμος ρόλος της ανάπτυξης του εγκεφάλου»
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν μόνο οι συνήθειες των εφήβων ή η γενετική που φάνηκε να προβλέπει τη διαταραχή της διατροφής στη νεαρή ενήλικη ζωή.
Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι όσοι διατρέφονταν ανθυγιεινά είχαν λιγότερο έντονη και καθυστερημένη ωρίμαση του εγκεφάλου κατά την εφηβεία.
Ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου αναπτύσσεται πλήρως γύρω στην ηλικία των 25 ετών και κάποιες έρευνες έδειξαν ότι, επειδή ο εγκέφαλος των εφήβων δεν έχει ωριμάσει πλήρως, είναι πιο ευάλωτος σε επικίνδυνες συμπεριφορές και περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.
Στη μελέτη, η ωρίμαση του εγκεφάλου έπαιξε ρόλο τόσο στα προβλήματα ψυχικής υγείας στην ηλικία των 14 ετών όσο και στην ανθυγιεινή διατροφή στην ηλικία των 23 ετών, ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ των νέων.
Η μειωμένη ωρίμαση της παρεγκεφαλίδας – του τμήματος του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη – βοήθησε επίσης να εξηγηθεί η σχέση μεταξύ των γενετικών κινδύνων για υψηλό ΔΜΣ και των περιοριστικών διατροφικών συνηθειών μεταξύ των 23χρονων, όπως αναφέρεται.
Τα ευρήματα αναδεικνύουν τον «κρίσιμο ρόλο της ανάπτυξης του εγκεφάλου στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών», σύμφωνα με τον Σινάνγκ Γιου, διδακτορικός φοιτητής στο King’s College του Λονδίνου και πρώτος ερευνητής της μελέτης.
Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το να είναι κανείς σοβαρά λιποβαρής μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική και γνωστική ανάπτυξη και ότι ανώμαλη ανάπτυξη στα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τις ανταμοιβές και τις αναστολές θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για τη διαταραχή της αδηφαγίας.
Οι ερευνητές του King’s College δήλωσαν ότι η μελέτη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πιο εξατομικευμένων εργαλείων για να βοηθηθούν οι νέοι που μπορεί να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές.
Προηγουμένως διαπίστωσαν διαφορές στις σαρώσεις του εγκεφάλου, χρόνια πριν οι έφηβοι αναπτύξουν ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι δυνατό να εντοπιστούν οι νέοι που διατρέχουν κίνδυνο πριν αρχίσουν οι προβληματικές συνήθειες.
Η Ντεριβιέρ δήλωσε ότι το επόμενο βήμα είναι να συνεχιστεί η συλλογή δεδομένων για την ίδια ομάδα ανθρώπων για να κατανοηθεί πώς οι διαφορές στην ωρίμαση του εγκεφάλου και στις διατροφικές συνήθειες τους επηρεάζουν και μετά τη ηλικία των 20.
«Αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη των διατροφικών διαταραχών και στην υποστήριξη της συνολικής υγείας του εγκεφάλου», δήλωσε η Ντεριβιέρ.
Πηγή: gr.euronews.com