Μαστογραφία: Μπορεί να αντικατασταθεί με ένα απλό τεστ σάλιου;

Δημοσιεύτηκε στις 15/02/2024 15:45

Μαστογραφία: Μπορεί να αντικατασταθεί με ένα απλό τεστ σάλιου;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας στις ΗΠΑ και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Yang Ming Chiao Tung στην Ταϊβάν ανέπτυξαν μια φορητή συσκευή που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού μέσω βιοδεικτών σε δείγμα σάλιου το οποίο τοποθετείται σε μια χάρτινη ταινία, αντίστοιχη με εκείνες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος από τα διαβητικά άτομα. Η ταινία αυτή φέρει ειδικά αντισώματα τα οποία  αλληλεπιδρούν με τους καρκινικούς βιοδείκτες.

«Το σημαντικότερο για εμένα ήταν όταν είδα αποτελέσματα του τεστ τα οποία διαχώριζαν σαφώς τα υγιή άτομα από εκείνα με καρκίνο»

Οπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Vacuum Science & Technology B, ο βιοανιχνευτής της χρησιμοποιεί επίσης την πλατφόρμα ανοιχτής πρόσβασης λογισμικού και hardware Arduino. «Φανταστείτε ιατρικό προσωπικό χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση να μπορεί να διεξάγει διαγνωστικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού σε κοινότητες ή σε νοσοκομεία» ανέφερε η Σιάο-Σουάν Γουάν, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας και εκ των συγγραφέων της μελέτης και προσέθεσε: «Η συσκευή μας αποτελεί άριστη επιλογή επειδή είναι φορητή – στο μέγεθος περίπου μιας παλάμης – και επαναχρησιμοποιούμενη. Ο χρόνος που απαιτείται για τον έλεγχο του κάθε δείγματος είναι κάτω από πέντε δευτερόλεπτα, γεγονός που καθιστά τη διαγνωστική μέθοδό μας άκρως αποτελεσματική».

Οπως προαναφέρθηκε, η συσκευή «διαβάζει» χάρτινες ταινίες με συγκεκριμένα αντισώματα που αλληλεπιδρούν με καρκινικούς βιοδείκτες – στόχους. Το δείγμα σάλιου τοποθετείται στην ταινία και ηλεκτρικοί παλμοί αποστέλλονται σε συγκεκριμένα σημεία της συσκευής. Αυτοί οι παλμοί ωθούν τους βιοδείκτες να προσδεθούν στα αντισώματα αλλάζοντας το ηλεκτρικό φορτίο και και τη χωρητικότητα του ηλεκτροδίου. Αυτό οδηγεί σε αλλαγή του σήματος ισχύος, η οποία μπορεί να μετρηθεί και να μεταφραστεί σε ψηφιακή πληροφορία σχετικά με την ύπαρξη ή μη του εκάστοτε βιοδείκτη.

Τα πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών διαγνωστικών μεθόδων

Ο σχεδιασμός αυτός είναι επαναστατικός σε σύγκριση με τις υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους για τον καρκίνο του μαστού, υποστηρίζουν οι ερευνητές που ανέπτυξαν τη νέα συσκευή. Οι μαστογραφίες, οι υπέρηχοι και οι μαγνητικές τομογραφίες αποτελούν εξετάσεις με υψηλό κόστος οι οποίες είναι πιο παρεμβατικές από ένα τεστ σάλιου ενώ απαιτείται και εξειδικευμένος εξοπλισμός για τη διεξαγωγή τους. Επιπλέον συνδέονται με έκθεση σε ακτινοβολία ενώ χρειάζονται ημέρες ή και εβδομάδες σε κάποιες περιπτώσεις για την εξαγωγή αποτελεσμάτων.

Πολύ χαμηλό κόστος

«Σε πολλά μέρη του κόσμου, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, προηγμένες τεχνολογίες όπως η μαγνητική τομογραφία για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να μην είναι ευρέως διαθέσιμες» σημείωσε η κυρία Γουάν και συμπλήρωσε ότι «η τεχνολογία μας είναι πιο οικονομική – η ταινία που χρησιμοποιείται κοστίζει μόνο λίγα σεντς ενώ το επαναχρησιμοποιούμενο πάνελ ανάλυσης 5 δολάρια. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μέσω αυτού του τεστ μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε περιοχές όπου πιθανώς δεν υπάρχουν οι υποδομές για έλεγχο σχετικά με τον καρκίνο του μαστού».

Αποτέλεσμα ακόμη και με απειροελάχιστα «ίχνη» βιοδεικτών

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, είναι σημαντικό ότι η νέα μέθοδος μπορεί να παρέχει ακριβή αποτελέσματα ακόμη και αν η συγκέντρωση του κάθε βιοδείκτη στο σάλιο είναι απειροελάχιστη – της τάξεως του ενός τετράκις εκατομμυριοστού του γραμμαρίου (femtogram) ανά ml.

Πολύτιμη μέθοδος για όλο τον πληθυσμό

«Το σημαντικότερο για εμένα ήταν όταν είδα αποτελέσματα του τεστ τα οποία διαχώριζαν σαφώς τα υγιή άτομα από εκείνα με καρκίνο. Αφιερώσαμε πολύ χρόνο στην τελειοποίηση της ταινίας και της συσκευής. Τελικά αναπτύξαμε μια τεχνική που μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο» κατέληξε η κυρία Γουάν.

in.gr