Κοτανίδου για μελέτη Λύτρα: Δεν γνωρίζουμε πολλά από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Δημοσιεύτηκε στις 28/09/2022 23:07

Κοτανίδου για μελέτη Λύτρα: Δεν γνωρίζουμε πολλά από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

«Υψηλή θνητότητα στους ασθενείς με Covid-19 εκτός ΜΕΘ και στους ασθενείς στα νοσοκομεία της επαρχίας» καταγράφει η νέα μελέτη του επίκουρου καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα. Ωστόσο με τα ευρήματα δεν συμφωνεί η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στον Ευαγγελισμό, η οποία μιλώντας στην ΕΡΤ ήταν ιδιαίτερα επικριτική ως προς τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν γνωρίζουμε πολλά για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μελέτης Λύτρα».

Είναι μία εργασία για να εμπλουτίσει κάποιος το βιογραφικό του

«Το δημόσιο Σύστημα Υγείας αντιμετώπισε εξαιρετικά καλά την πανδημία και συνεχίζει να το αντιμετωπίζει σε αυτή την φάση» ήταν η πρώτη αντίδραση της κ. Κοτανίδου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη νέα έρευνα για την θνησιμότητα στις ΜΕΘ, η οποία κάνοντας ένα δηκτικό σχόλιο που μπορεί να εκληφθεί ως μομφή για τον κ. Λύτρα, είπε χαρακτηριστικά: «Οι εργασίες είναι πολύ καλές για να εμπλουτίζουμε τα βιογραφικά μας».

Αναφερόμενη στο Β’ μέρος της μελέτης Λύτρα, η οποία δημοσιεύτηκε δέκα σχεδόν μήνες μετά την πρώτη μελέτη, την οποία τότε είχε συνυπoγράφει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, υποστήριξε ότι «δεν έχουν ληφθεί υπόψη πάρα πολύ σημαντικοί παράγοντες».

Δεν περιλαμβάνονται πάρα πολλά στοιχεία

Σύμφωνα με την καθηγήτρια πνευμονολογίας, «ο κ. Λύτρας δεν λαμβάνει υπόψη τι είχαν αυτοί οι άνθρωποι που διασωληνώθηκαν, αν είχαν εμβολιαστεί, πόσες ημέρες χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο για να διασωληνωθούν. Δεν έχουμε τη γεωγραφική περιοχή, την ηλικία, το φύλο. Αυτό το οποίο επίσης δεν έχουν λάβει υπόψιν είναι πόσο χρόνο έχουν μεσολαβήσει πριν τη μόλυνση για τον εμβολιασμό ή για τον εμβολιασμό».

Απαντώντας το τι δείχνει η νέα μελέτη Λύτρα η κ. Κοτανίδου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «θα πρέπει να το εκτιμήσουμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή». Και όπως είπε, ακόμα δεν είμαστε σε αυτή τη φάση που να μπορούμε να δώσουμε έγκυρο αποτέλεσμα για το τι συνέβη ακριβώς στα επιμέρους νοσοκομεία και γιατί το ένα είχε μεγαλύτερη θνητότητα από ότι το άλλο».

Τα νοσοκομεία έχουν υποστεί τεράστια υποβάθμιση

Σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου που εργάζεται στον Ευαγγελισμό «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νοσοκομεία εδώ και 10 χρόνια έχουν υποστεί μια τεράστια υποβάθμιση σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στην επαρχία. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Δεν έχουν γίνει ανανεώσεις μηχανημάτων. Δεν έχει γίνει τίποτα».

Τα συμπεράσματα δεν μπορούν να θεωρούν έγκυρα

Όσον αφορά την θνησιμότητα των ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ που καταγράφεται την περίοδο μετά τον Σεπτέμβριο του 2001, σε σχέση με δεδομένα προηγούμενης περιόδου (είχε μεσολαβήσει και η πρώτη φάση του εμβολιασμού) υποστήριξε ότι «το συμπέρασμα αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο γιατί δεν έχουν ληφθεί υπόψιν κρίσιμες παράμετροι: η παραλλαγή του ιού, ο χρόνος παρέλευσης από τον εμβολιασμό μέχρι να νοσήσει ο άρρωστος. Είναι μία εργασία απλώς για να εμπλουτίσει κάποιος το βιογραφικό του», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πάρα πολλά πράγματα πρέπει να βελτιωθούν και να αλλάξουν. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται και σήμερα πολλά πράγματα. Αυτή τη στιγμή όμως να είναι κύριο θέμα μια εργασία ενός ανθρώπου, που είναι και αρκετό καιρό έξω από το ΕΣΥ, θεωρώ ότι είναι τεράστιο λάθος», κατέληξε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.

in.gr