Κοροναϊός – Το Πεκίνο αρνείται την πρόσβαση στον ΠΟΥ σε σπηλιές οδηγούν στο «μονοπάτι» της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε στις 11/10/2021 19:40

Κοροναϊός – Το Πεκίνο αρνείται την πρόσβαση στον ΠΟΥ σε σπηλιές οδηγούν στο «μονοπάτι» της πανδημίας

Εκατοντάδες σπήλαια απλώνονται σε όλα τα βουνά του νομού Ένσι, μια γεωργική γωνιά της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας.

Ο πιο μεγαλοπρεπής, ο Τενγκλόνγκ, ή «ιπτάμενος δράκος», είναι ένα από τα μεγαλύτερα καρστικά συστήματα της Κίνας, που εκτείνεται σε 37 μίλια περάσματα και περιέχουν πολυάριθμες νυχτερίδες.

Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν μικρά αγροκτήματα που φιλοξένησαν συλλογικά εκατοντάδες χιλιάδες άγρια θηλαστικά, όπως ασβούς, σκύλους ρακούν πριν από την πανδημία – ζώα που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να αποτελέσουν ενδιάμεσους ξενιστές για τη μετάδοση ιών από νυχτερίδες σε ανθρώπους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε πρόσβαση στις περιοχές καλλιέργειας άγριων ζώων της Κίνας όπως το Ένσι, χαρακτηρίζοντάς το βασικό βήμα στην αναζήτηση της προέλευσης του κοροναϊού. Το Πεκίνο ωστόσο αρνήθηκε, όπως μεταδίδει η Washington Post.

H εφημερίδα πραγματοποίησε ένα σπάνιο ταξίδι τον Σεπτέμβριο στο Ένσι, έξι ώρες οδικώς δυτικά του Γουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σπήλαια θα μπορούσαν δυνητικά να δώσουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το «μονοπάτι» που μπορεί να ακολουθηθεί για να φτάσουμε στην προέλευση του ιού, για το αν τελικά εξαπλώθηκε από νυχτερίδες σε άλλα ζώα ή ανθρώπους πριν φτάσει στην αγορά της Γουχάν.

Ερωτηθείς εάν οι νυχτερίδες, τα ζώα εκτροφής και οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν τεστγια τον κοροναϊό, ένας εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον είπε ότι δεν μπορούν να επαληθεύσουν τη συγκεκριμένη κατάσταση αυτή τη στιγμή και είπε ότι η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων από τον Φεβρουάριο του 2020.

Το γραφείο δασοκομίας του Ένσι δεν απάντησε σε ερωτήσεις, ενώ δύο υπάλληλοι απέρριψαν τα αιτήματα συνέντευξης αυτοπροσώπως.

Η πιο πιθανή προέλευση της πανδημίας

Η κυβέρνηση της Κίνας και ο ΠΟΥ λένε ότι η πιο πιθανή προέλευση της πανδημίας είναι η φυσική μετάδοση μέσω της άγριας ζωής. Ωστόσο, έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στη δημιουργία ενός οριστικού φυσικού μονοπατιού από μια νυχτερίδα στην αγορά της Γουχάν – ή για οποιαδήποτε ανταγωνιστική θεωρία, εξαιτίας της άρνησης της κινεζικής κυβέρνησης να παραχωρήσει στους επιστήμονες πρόσβαση.

Το Πεκίνο ήταν λιγότερο από πρόθυμο να βρει απαντήσεις στο Χουμπέι, καθώς προβάλλει τη δική του θεωρία ότι ο ιός μπορεί να προέρχεται από το εξωτερικό. Ένας ξένος επιστήμονας που εργάστηκε για χρόνια στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν και ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα, είπε ότι η έρευνα πεδίου του ινστιτούτου σε σπηλιές νυχτερίδων έχει ανασταλεί από την αρχή της πανδημίας.

Αλλά οι κινεζικές αρχές είχαν στο στόχαστρό τους το Ένσι πριν γίνει γνωστή η απειλή του covid-19.

Ο Michael Worobey, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, δήλωσε στην The Post ότι οι λοιμοξιολόγοι πρέπει να μάθουν περισσότερα για τους ιούς που κυκλοφορούν στις νυχτερίδες του σπηλαίου Enshi.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook