Κοροναϊός: Τι συμβαίνει αφού κάνεις το τεστ Covid; – Το «ταξίδι» του δείγματος και τα πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας

Δημοσιεύτηκε στις 05/09/2020 11:48

Κοροναϊός: Τι συμβαίνει αφού κάνεις το τεστ Covid; – Το «ταξίδι» του δείγματος και τα πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας

Αποτελεί το εργαστήριο αναφοράς του κοροναϊού για την Περιφέρεια Κρήτης και από τις αρχές της πανδημίας μέχρι και σήμερα, τα δείγματα που έχουν φτάσει προς επεξεργασία, ξεπερνούν τις 70 χιλιάδες. Είναι το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που με οκτώ βιολόγους και μία γραμματέα, από τον περασμένο Μάρτιο, διαχειρίζεται τα δείγματα του κοροναϊού, από τη μία άκρη του νησιού μέχρι την άλλη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γιώργος Σουρβίνος ανέφερε ότι όσο περνάει ο καιρός, οι απαιτήσεις αυξάνονται, καθώς τα τεστ για τον κοροναϊό που πρέπει να επεξεργαστούν είναι περισσότερα, αφού αυτή τη στιγμή σε καθημερινή βάση κυμαίνονται από 1500 μέχρι και 2000 ανά ημέρα.

Αυξάνονται οι απαιτήσεις όσο περνά ο καιρός

«Οι ανάγκες του εργαστηρίου είναι ολοένα και μεγαλύτερες. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζω ότι καθημερινά λαμβάνουμε περίπου 1500 με 2000 δείγματα από όλη την Περιφέρεια Κρήτης. Μέχρι σήμερα έχουμε ελέγξει περίπου 55 χιλιάδες δείγματα από τα αεροδρόμια της Κρήτης, περίπου 4,5 χιλιάδες από τις κινητές ομάδες υγείας και περισσότερες από 8 χιλιάδες δείγματα από ανθρώπους που προσήλθαν σε υγειονομικές μονάδες για έλεγχο» είπε ο κ. Σουρβίνος, ο οποίος ανέφερε ότι το Εργαστήριο προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις λειτουργεί από τις οκτώ το πρωί, πολλές φορές μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, προκειμένου τα αποτελέσματα να εξάγονται στο χρόνο που πρέπει και τα στοιχεία να φτάνουν στην «ώρα τους» στις υγειονομικές μονάδες, τον ΕΟΔΥ, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η διαδικασία με το που έρθει ένα δείγμα στο εργαστήριο

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρθηκε στη διαδικασία και το αυστηρό πρωτόκολλο που τηρείται στο Εργαστήριο, σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των δειγμάτων για κοροναϊό που φτάνουν καθημερινά.

«Τα δείγματα έρχονται από εξωτερική ειδική είσοδο για να μην υπάρχει καμία εμπλοκή με το υπόλοιπο κτίριο και υπάρχει ειδικός σχεδιασμός. Μεταφέρονται με ειδικές συνθήκες και τα πρότυπα που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την μεταφορά τέτοιων δειγμάτων. Αφού παραλαμβάνονται, ανοίγονται σε ειδικούς θαλάμους και γίνεται το πρώτο στάδιο επεξεργασίας τους, που είναι το άνοιγμα, η εκχύλιση των νουκλεϊκών οξέων από τα βιολογικά δείγματα που έχουν παραληφθεί και η προετοιμασία τους, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για το δεύτερο στάδιο που είναι αυτό που λέμε η PCR, η μεθοδολογία που ανιχνεύει αν υπάρχει γενετικό υλικό του κορονοϊού ή όχι. Μετά και το δεύτερο στάδιο, ακολουθεί ο χαρακτηρισμός του δείγματος σε αρνητικό ή θετικό και αμέσως μετά γίνεται η καταχώρησή του στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid 19 και βέβαια η ενημέρωση των Αρχών, είτε του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είτε της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» εξήγησε ο κ. Σουρβίνος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα ερευνητικά σχέδια και τις δράσεις που συμμετέχει το Εργαστήριο, όπως την εμβληματική, όπως χαρακτήρισε ο διευθυντής του Εργαστηρίου, τη δράση την οποία προανήγγειλε και στην οποία προΐσταται όπως τόνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το Εργαστήριο εκτός από την καθημερινή ασχολία με τα αποτελέσματα για Covid 19 συμμετέχει στην εμβληματική και εθνικής εμβέλειας δράση, την οποία προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και έχει σαν σκοπό να αναλύσει το γενετικό υλικό όλων των θετικών δειγμάτων για κοροναϊο και να δούμε τι αλληλεπιδράσεις και τι συσχετίσεις υπάρχουν μεταξύ γονιδιωμάτων του ιού που ανιχνεύονται σε συγκεκριμένα γεωγραφικά περιβάλλοντα, όπως για παράδειγμα η Κρήτη, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και να γίνει συγκριτική μελέτη» ανέφερε ο κ. Σουρβίνος.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook