Κοροναϊός : Τι γίνεται με τη χλωροκίνη στην Ελλάδα – Διευκρινήσεις από Τσιόδρα
Διευκρινήσεις σχετικά με χλωροκίνη και τη χρήση της στην Ελλάδα, μετά και τα όσα είπε ο κορυφαίος γάλλος επιστήμονας, Ντιντιέ Ραούλ, έδωσε κατά την σημερινή ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε πως ένα από τα σχήματα που θα δοθούν αφορά στην χλωροκίνη, ένα από τα δύο φάρμακα που χορηγούν οι γιατροί ήδη σε σοβαρότερες περιπτώσεις κοροναϊού.
Και τα δύο θα συζητηθούν αύριο, είπε, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το σχήμα της αγωγής.
«Οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς με τη νόσο στην Ελλάδα έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνησιμότητα που έχουμε στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 3%, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο αγγίζει το 6%. Συνεπώς, είμαστε πολύ κάτω από το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή, γι’ αυτό και πρέπει να μην σπεύδουμε να εξάγουμε εύκολα συμπεράσματα» είπε.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης στους νοσηλευόμενους στα ελληνικά νοσοκομεία.
Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως σε καμία περίπτωση δεν χορηγείται ως θεραπεία μόνη της, αλλά συνδυαστικά με άλλα σκευάσματα, «είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να πούμε ποιο φάρμακο, κάνει τι».
Παράλληλα, τόνισε ότι θα συζητηθεί να δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες οκτώ με 12 εβδομάδες, που θα κυκλοφορεί ο ιός. «Ένα φάρμακο ασφαλές, που θα μπορεί και να δουλέψει. Θα συζητήσουμε την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης σαν μία μορφή προφύλαξης» ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης.
Θεραπεία με φάρμακο για ασθενείς στο σπίτι
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ο κ. Τσιόδρας είπε πως αποφασίστηκε η χορήγηση φαρμάκων σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κοροναϊό και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Όπως τόνισε αποφασίστηκε να συσταθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται, υπό αυστηρούς όρους, όσοι επιθυμούν να λάβουν προληπτικά φαρμακευτική αγωγή.
Με αυτό τον τρόπο, οι Αρχές θα έχουν επιπλέον στοιχεία για την πορεία της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός και την επίδραση των φαρμάκων, όπως η χλωροκίνη, σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.