Κοροναϊός: Τι αποκαλύπτει για την ασυμπτωματική μετάδοση η πρώτη μελέτη εσκεμμένης μόλυνσης
Η πρώτη μελέτη «ανθρώπινης πρόκλησης» στην οποία υγιείς εθελοντές εκτέθηκαν εσκεμμένα στον SARS-CoV δείχνει ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι εξίσου πιθανό να μεταδώσουν τον ιό στους γύρω τους.
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η ασυμπτωματική μετάδοση είναι σημαντικό εμπόδιο τις προσπάθειες για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, την ώρα που ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται παγκοσμίως.
Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, σε συνεργασία με την οργάνωση Open Orphan, εξέθεσαν στον αρχικό στέλεχος του κοροναϊού 36 νεαρά άτομα χωρίς ιστορικό λοίμωξης, από τα οποία προσβλήθηκαν τελικά τα 18.
Ως μέτρο του κινδύνου μετάδοσης χρησιμοποιήθηκε το ιικό φορτίο στο ανώτερο αναπνευστικό, το οποίο καθορίζει πόσα αντίγραφα του ιού απελευθερώνει ο κάθε ασθενής με την αναπνοή. Το φορτίο μετρήθηκε με ποσοτική αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (qPCR) και μια δεύτερη τεχνική που ονομάζεται FFA.
Η παρουσία και η βαρύτητα των συμτωμάτων δεν βρέθηκε να επηρεάζει το ιικό φορτίο. «Δεν υπήρχε συσχετισμός ανάμεσα στην αποβολή ιικών σωματιδίων και το σκορ των συμπτωμάτων» αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Nature Medicine.
Ακόμα, το πείραμα έδειξε ότι η εξέταση με rapid test δύο φορές την εβδομάδα συνήθως ανιχνεύει τη λοίμωξη όταν ο ιός έχει προλάβει να παραγάγει μόνο το 20-30% των αντιγράφων που θα δημιουργηθούν συνολικά στην πορεία της ασθένειας.
Σοβαρά προβλήματα υγείας δεν καταγράφηκαν σε κανέναν εθελοντή, και οι ερευνητές κρίνουν ασφαλές το μοντέλο των μελετών πρόκλησης σε νέους υγιείς ενήλικες.
in.gr