Κοροναϊός: «Θολό» το τοπίο για το χρονοδιάγραμμα του εμβολίου – Ερώτημα η αποτελεσματικότητά του

Δημοσιεύτηκε στις 18/08/2020 23:34

Κοροναϊός: «Θολό» το τοπίο για το χρονοδιάγραμμα του εμβολίου – Ερώτημα η αποτελεσματικότητά του

«Θολό» είναι το τοπίο στο ζήτημα του εμβολίου για τον κοροναϊό στη χώρα μας μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι τον Δεκέμβριο αναμένονται οι πρώτες 700.000 δόσεις.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση του MEGA, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για το πότε θα δοθούν τα εμβόλια στις χώρες, άρα και στην Ελλάδα. Σε άλλο μήκος κύματος, και πιο επιφυλακτικός, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ και λοιμωξιολόγοι επιμένουν ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για «φτηνό κυβερνητικό λαϊκισμό που παίζει με την αγωνία των πολιτών». Σημειώνει, δε, πως η κυβέρνηση υπόσχεται «χάντρες και καθρεφτάκια».

Οι επίμαχες δηλώσεις Κικίλια

Ο υπουργός Υγείας έστειλε το πρωί της Τρίτης μήνυμα ότι η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, σε περίπτωση που περάσει και τη φάση 4.

Μάλιστα, έδωσε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τοποθετώντας την πρώτη δόση στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ μίλησε για ακόμη έξι δόσεις, η παράδοση των οποίων θα ολοκληρωθεί -αν όλα πάνε καλά- τον Ιούνιο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Οι διευκρινίσεις της Κομισιόν

Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Βίβιαν Λουνέλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διάθεση του εμβολίου στους ευρωπαίους πολίτες.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια επεσήμανε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρείες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα κράτη-μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία, ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

«Αυτό, όμως είναι μία εργασία εν εξελίξει, καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών» συμπλήρωσε, παραπέμποντας σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης.

«Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ελπίζουμε όμως δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία, καθώς πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά θα τηρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες της Ένωσης και δεν θα έχουν παρενέργειες» πρόσθεσε.

Σε διαφορετικό τόνο ο Κοντοζαμάνης

Τη βεβαιότητα του Βασίλη Κικίλια για το χρονοδιάγραμμα δεν έδειξε να συμμερίζεται ούτε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός και σε διαφορετικό μήκος κύματος.

«Τα εμβόλια δεν παράγονται από την μια μέρα στην άλλη ούτε είναι μια εύκολη διαδικασία σε ό,τι αφορά στη βιομηχανική παραγωγή τους. Υπάρχουν λοιπόν διάφορα στάδια, υπάρχει ένας αρχικός σχεδιασμός γιατί του εμβολίου πρέπει να προηγηθεί η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων» είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πανδημία στη χώρα μας.

«Ήδη η διαδικασία για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε προχωρημένο στάδιο και, εάν όλα πάνε καλά, θα υπάρξει έγκριση του και η ΕΕ που έχει κάνει τη συμφωνία για όλες τις χώρες μέλη της, θα αρχίσει την προμήθεια εμβολίων και στη χώρα μας από τα τέλη του χρόνου» πρόσθεσε.

Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για «φτηνό κυβερνητικό λαϊκισμό που παίζει με την αγωνία των πολιτών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «αν δεν αφορούσε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα ήταν σχεδόν αστείο» και κάνει αναφορά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που «υπό την κατάρρευση του ανεπαρκούς σχεδίου της, υπόσχεται «χάντρες και καθρεφτάκια» αντί να παραδεχτεί το προφανές: ότι οδηγεί τη χώρα στην ύφεση και  αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη στην πανδημία».

Ερώτημα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Πάντως, ανεξάρτητα από το αν η χώρα μας λάβει ή όχι τις πρώτες δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος του χρόνου, το επόμενο ερώτημα που προκύπτει έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητά του.

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, εκτίμησε πως το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι η λύση και πως το ζήτημα είναι να είναι αποτελεσματικό στο 60-70% ώστε να εφαρμοστεί στο 70% ώστε να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης.

«Μένει να δούμε από τις μελέτες πόσο ασφαλές είναι και πώς θα λειτουργήσει στις ευπαθείς ομάδες στις οποίες θα γίνει πρώτα» ανέφερε.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι το πρώτο εμβόλιο αναμένεται να έρθει από την ΕΕ. «Προχωρούν και άλλα, αλλά ακόμα είναι πίσω τα υπόλοιπα» υποστήριξε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφερόμενος  στην έρευνα για το εμβόλιο του κοροναϊού.

«Αν ήθελα να απαντήσω κυριολεκτικά, ναι, το εμβόλιο το έχουμε βρει, απλά δεν ξέρουμε ποιο κάνει καλύτερα τη δουλειά» είπε χαρακτηριστικά.

«Το πιο πιθανό είναι ότι ένα από αυτά τα εμβόλια θα είναι πολύ αποτελεσματικό και κάποια λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτό το εμβόλιο που η Ρωσία αδειοδοτεί δεν έχει αξιολογηθεί όσων αφορά την αποτελεσματικότητά του. Έχει μικρό αριθμό ατόμων, με τα οποία έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια… Δε μπορεί να αδειοδοτηθεί στην ΕΕ ή στην Αμερική διότι δεν έχει δεδομένα από αυτό που λέμε κλινική φάση 3».

© Πηγή: In.gr